Maak je eigen geveltuin

Meer groen in de stad, wie wil dat nu niet? Krappe straatjes en dichte bebouwing maken dit op verschillende plaatsen in Leuven onmogelijk. De oplossing volgens het stadsbestuur? Geveltuinen. LeuvenXL volgde een demosessie.

Clematis

Groen in de stad vermindert niet alleen het fijn stof, maar heeft ook een positief effect op onze gemoedstoestand. Dubbele winst dus. Omdat er niet overal plaats is om bomenrijen of grasvelden aan te planten, moedigt de stad Leuven haar inwoners aan om zelf aan de slag te gaan met klimplanten en geveltuinen. De stad voegt de daad bij het woord en deelt premies ter waarde van €25 uit.

Hoe ga je best te werk? Maak je eigen geveltuin in 4 stappen.

  1. Eerst en vooral vraag je best een toelating voor je geveltuin. Eens je die in handen hebt, kan je de premie aanvragen bij de dienst ‘duurzaam beleid’. Er zijn geen strenge regels waaraan je tuintje moet voldoen, maar gebruik je gezond verstand. Let bijvoorbeeld op met rozen. Het is niet de bedoeling dat voorbijgangers zich prikken aan de doornen.
  2. Kies de juiste planten. Hier vind je een handig overzicht van de meest gebruikte klimplanten. Hou rekening met de hoeveelheid zon die de plant nodig heeft. Wie liever niet maandelijks met de snoeischaar in de weer is, let best op de groeisnelheid en het onderhoud.
  3. Breek de nodige stoeptegels uit en haal het steenpuin weg. Maak een put van minstens twee keer de breedte van de kluit van je plant. Gebruik wat extra (pot)grond om de plant de nodige voedingsstoffen te geven.
  4. Gebruik de juiste klimhulp. Vergeet de kleine houten latjes die je kan kopen in de doe-het-zelf-zaak. Wij leerden dat de meest duurzame oplossing het gebruiken van kabel is (geen draad!). De plant kan je zelf leiden in de richting die je wil: tot aan de eerste verdieping? Of liever enkel rond de voordeur? Aan jou de keuze waar je de klimhulp bevestigd.

Nog een kleine tip: opgelet met klimop en andere zelfhechtende planten. Deze hebben geen klimhulp nodig (it’s all in the name), maar hun wortels kunnen oudere gevels wel (licht) beschadigen.

Heb je zelf nog leuke foto’s van je eigen geveltuin? Of tips voor het aanleggen ervan? Laat het weten in de comments!

 

 

 

 

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s