Circulatieplan: “red buurt Dekenstraat”

Zoals vele van mijn buren kreeg ik een tijd geleden een flyer in de bus: “red buurt Dekenstraat”. Anderhalf jaar na de invoering van het circulatieplan zijn er nog steeds inwoners die er niet over te spreken zijn. Dat bleek ook uit onze poll op facebook. Waar ligt het probleem?

FlyerDekenstraat

Sinds augustus 2016 wordt het Leuvense verkeer georganiseerd via het veelbesproken circulatieplan. Hierbij werd de stad opgedeeld in 5 zones of stadsdelen. Via verkeerslussen wordt het verkeer in en weer uit een bepaalde zone geleid. Het is dus onmogelijk geworden om binnen de stad van de ene naar de andere zone te rijden.

circulatieplanleuven

Inwoners van de Dekenstraat – het rode stadsdeel – waren van bij het begin kritisch en voerden al verschillende acties; van flyers en een online petitie tot protest voor het stadhuis.

De grootste klacht is het feit dat de Dekenstraat de enige zwaar benadeelde woonstraat in de ruime omgeving is. Metingen tonen aan dat het verkeer in de straat verdrievoudigd is. De Dekenstraat maakt nochtans officieel geen deel uit van de lus voor het rode stadsdeel (dat zijn de Naamsestraat, H. Consciencestraat en de Parkstraat). Daarnaast klagen inwoners aan dat zij nu langer in de stad zelf moeten rondrijden voor ze hun woning bereiken. Dit zorgt voor meer verkeer in de stad zelf, juist datgene wat het circulatieplan moet verminderen.

Dekenstraat.JPG

Het stadsbestuur heeft in het verleden geprobeerd om rekening te houden met de verzuchtingen van de inwoners. Zo werd de knip tussen de Windmolenveldstraat en de Tiensestraat opnieuw opengesteld, waardoor sommige inwoners niet meer langs de Dekenstraat, maar via de Tiense (uitweg van het groene stadsdeel) de stad kunnen verlaten. Daarnaast belooft stad Leuven om de Dekenstraat te vernieuwen en aan te passen aan de nieuwe verkeerssituatie.

Volgens Peter Borry, één van de initiatiefnemers van het protest, is dit een doekje voor het bloeden. De herinrichting biedt geen echte oplossing en heeft pas zin als de primaire problemen eerst worden aangepakt. Hij vreest dan ook dat een herinrichting de situatie juist onomkeerbaar zal maken.

Stad Leuven erkent dat het verkeer in de Dekenstraat is toegenomen sinds de invoering van het circulatieplan, maar wil verder liever niet reageren. De stad focust naar eigen zeggen liever op het rechtstreeks contact met de buurtbewoners. Volgens Peter Borry erkent de stad inderdaad de problemen, maar komen er geen oplossingen. “Het participatieproces is tot nu toe ongeloofwaardig gebleken.”

Ervaren jullie ook problemen met het circulatieplan? Wij lezen het graag in de comments.

 

 

2 gedachten over “Circulatieplan: “red buurt Dekenstraat””

  1. Denk inderdaad dat er iets niet klopt aan dat stuk van de rode zone. Er is een minilus (Regastraat enerzijds en Flint/Vesalius anderzijds als inkomende stromen die naar buiten gaan via de Dekenstraat) gemaakt naast de hoofdlus en die minilus dwingt mensen dus door de Dekenstraat. Een straat die toch eerder als een rustige woonstraat wordt gezien door de bewoners en dat in het verleden ook was. Daar mag over nagedacht worden. Het argument dat de bewoners zelf langer door de stad moeten rijden vind ik niet opgaan, dat is eigen aan het concept lussen, volgens mij.

  2. Zelf ben ik en blijf ik fan van het circulatieplan. Globaal gezien is dat een grote stap vooruit voor Leuven qua leefbaarheid. Maar denk inderdaad ook dat er iets niet klopt aan dat stuk van de rode zone. Er is een minilus (Regastraat enerzijds en Flint/Vesalius anderzijds als inkomende stromen die naar buiten gaan via de Dekenstraat) gemaakt naast de hoofdlus en die minilus dwingt mensen dus door de Dekenstraat. Een straat die toch eerder als een rustige woonstraat wordt gezien door de bewoners en dat in het verleden ook was. Daar mag over nagedacht worden. Het argument dat de bewoners zelf langer door de stad moeten rijden vind ik niet opgaan, dat is eigen aan het concept lussen, volgens mij.

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s