Luc Sels nieuwe rector

LucSels
http://www.lucsels.be

Na vier jaar Torfs zal Luc Sels het roer overnemen als rector van de Leuvense universiteit. Hij werd dinsdag -nipt- tot nieuwe rector verkozen. Wij vragen ons af wat we mogen verwachten van de socioloog en decaan van de faculteit economie. En misschien nog meer waar Torfs tekort geschoten is?

 4 jaar Torfs

 Dat Torfs van bij het begin als buitenbeentje werd gezien hoeft niet te verbazen. Van flauwe moppentapper in de Slimste Mens Ter Wereld tot rector van de grootste universiteit van het land, het is niet iedereen gegeven.

Ondanks de ongerustheid vier jaar geleden, lijkt er consensus te bestaan dat Torfs zijn job als rector goed gedaan heeft. Dat de meeste professoren op hem gestemd hebben, is daar een bewijs van. Evenals het feit dat het programma van Sels niet zo veel verschilt van dat van Torfs.

Waar is het dan mis gegaan? Sels benadrukt transparantie, democratisering en verbinding in zijn programma en misschien is het ook daar waar het schoentje knelt. Torfs is een charismatisch figuur die niet bang is voor een ophefmakende tweet. Hij vindt dat de universiteit een rol te spelen heeft in het maatschappelijk debat en gaat hier als rector in voorop. Critici vinden dan ook dat Torfs te graag polariseert. Niet alleen naar buiten toe, maar ook binnen de universiteit. Het “KU Leuven first” discours past binnen deze tendens.

Nieuwe wind?

Als decaan aan de faculteit economie is Sels ongezien populair bij de studentenbevolking. Het feit dat de laatste negen presidia van Ekonomika zich achter de nieuwe rector schaarden is hier niet vreemd aan. Samenwerken met de studenten en hun betrokkenheid vergroten is dan ook één van zijn prioriteiten.

Een tweede stokpaard is verbinding. Sels wil interdisciplinair onderzoek, over de verschillende faculteiten heen, vergemakkelijken. Naast verbinden, wil hij de structuren van de KU Leuven ook democratiseren, door bijvoorbeeld een nominatieprocedure voor vice-rectoren in te voeren.

Sels wil, veel meer dan Torfs het deed, inzetten op internationalisering en het vergroten van het Engelstalig aanbod aan de universiteit.

Torfs beloofde vier jaar geleden de meest vrouwvriendelijke rector uit de geschiedenis van de KU Leuven te worden. Met twee vrouwen in een ploeg van negen, viel dat eerder tegen. Sels wil het aantal vrouwen in de Raad van Bestuur en het team van vice-rectoren vergroten. De vrouwen van LeuvenXL zijn alvast benieuwd of hij die belofte wel kan waarmaken.

Dit is maar een greep uit het 70 pagina’s tellende programma van Sels, zijn volledige actieplan vind je hier.

 

 

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s