Op zoek naar Utopia

Leuven viert Thomas More. De Leuvenaar die dit nog niet had opgemerkt, is niet buitengekomen het afgelopen jaar. De stad stampte een grootse publiciteitscampagne uit de grond, met als hoogtepunt de tentoonstelling “Op zoek naar Utopia” in Museum M.

the-future-is-more
http://www.utopialeuven.be

De link tussen Thomas More en Leuven? 500 Jaar geleden, in december 1516, werd het bekende boek ‘Utopia’ gedrukt in de Naamsestraat. Vanuit Leuven begint het boek aan een wereldwijde veroveringstocht. Tot op de dag van vandaag spreekt Utopia tot de verbeelding. Reden genoeg om te vieren, en Museum M doet dat met een tentoonstelling met maar liefst 90 topwerken.

musemum
We waren niet alleen met het idee om de tentoonstelling te bezoeken in de kerstvakantie.

Anders dan verwacht vormt Thomas More niet het uitgangspunt. De tentoonstelling biedt eerder een brede cultuurhistorische visie waarbij de nadruk ligt op de ontwikkelingen tijdens de 16de eeuw. More en enkele van zijn tijdgenoten (zoals Erasmus) komen kort aan bod. Bezoekers kunnen ook een eerste druk van Utopia bewonderen. Daarna focust de tentoonstelling eerder op de zoektocht naar Utopia. Hoe stelden de tijdgenoten van More zich het paradijs of de hel voor? Enkele topstukken van Hiëronymus Bosch (hoe kan het ook anders) worden in dit luik tentoongesteld.

De 16de eeuw is ook de eeuw van de ontdekkingsreizen. Hoe keken de tijdgenoten van More naar de nieuw ontdekte en nog onbekende plaatsen? Een grote collectie aan wereldkaarten biedt hier inzicht.

In een laatste deel focust de tentoonstelling op de wetenschappelijke vooruitgang in deze periode. Astrolabia, globes en armillaria tonen ons de mechanisering van het wereldbeeld in de 16de eeuw.

Is de tentoonstelling de moeite (en de publiciteitscampagne) waard? Zeker wel. De globe van Mercator, het enorme wandtapijt met de Tuin der Lusten of het portret van Dorothea van Denemarken. Het zijn maar enkele van de topstukken die gepresenteerd worden. De rode draad doorheen de tentoonstelling, de zoektocht naar het paradijs, is duidelijk voor de bezoeker.

utopialeuven
Jan Gossaert – portret van een meisje met een armillarium, ca. 1530 (www.utopialeuven.be)

Maar voor wie vooral meer over Thomas More of Utopia zelf te weten wil komen, schiet de tentoonstelling tekort. Na het bezoek heb je geen beter beeld over het Utopia van More. Er wordt verwezen naar tijdgenoten, maar niet gezegd waarom de visie van More zich onderscheidde van de anderen. Wie was de toch controversiële More? Hoe komt het dat zijn Utopia na 500 jaar nog steeds fascineert? Op deze vragen geeft “Op zoek naar Utopia” jammer genoeg geen antwoord.

Diegenen die de tentoonstelling nog willen bezoeken moeten snel zijn, ze loopt nog tot 17 januari in Museum M.

museummmore
hedendaagse visie op Utopia
uitzichtmusemm
Uitzicht vanuit MuseumM

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s