Waar blijft de fietsbrug?

Inwoners van Kessel-Lo die vaak naar centrum Leuven afzakken zullen volgend dilemma herkenbaar vinden; negeer ik alle verbodsborden aan de brug over het station en durf ik met mijn fiets de lift in (met het risico afgesnauwd, of erger, beboet te worden) of neem ik braaf de omweg? De (fiets?) brug houdt veel Leuvenaars bezig, wij zoeken dan ook een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

fietsbrug2

Hoe lang zullen de werken nog duren?

In januari 2015 begonnen de werken aan het seinhuis in Leuven. De – laat ons eerlijk zijn – gammele trap aan de Leuvense kant van de brug over het station werd afgebroken en fietsers mochten de brug of liften niet meer gebruiken.
Ongeveer in dezelfde periode begonnen ze aan de Kop van Kessel-Lo met het bouwen van enkele woontorens. Die zien er tegenwoordig zo uit:

woontoren

De werken aan het seinhuis zijn daarentegen nog niet afgerond en van een fietsbrug is al helemaal geen sprake. We vragen ons dan ook af of de werken misschien vertraging hebben opgelopen?

Volgens Dirk Robbeets, schepen van openbare werken, is dit niet het geval. De werken aan het seinhuis, die trouwens tot de verantwoordelijkheid van de NMBS horen, moeten eerst afgerond zijn voor er met de fietshelling gestart kan worden. In november 2016 begint de bouw van een volwaardige fietshelling naar het ontwerp van architectenbureau Greisch Ingénierie uit Luik. Volgens een artikel van Het Laatste Nieuws zouden de werken afgerond zijn begin 2017. Robbeets spreekt dit echter tegen. “Dat was nooit het plan. De werken zullen pas na het bouwverlof van 2017 klaar zijn.”

fietsbrugWaarom mogen fietsers de brug niet langer nemen?

Dat het even duurt vooraleer de fietshelling in gebruik kan genomen worden, kunnen de meeste Leuvenaars begrijpen. Maar waarom worden fietsers verplicht een omweg te maken wanneer er meestal plaats genoeg is op de brug en zelfs in de liften?Leuvenaars die de verantwoordelijkheid daarvoor al bij het Leuvense stadsbestuur willen leggen zijn eraan voor de moeite. Volgens Robbeets is dit een volledig autonome beslissing van de NMBS. Zij redeneerden dat het fietsverkeer een gevaar kan vormen voor de werken. Een beslissing waar de stad Leuven zelf niet zo blij mee is. Robbeets betreurde de maatregel dan ook.

Wat komt er in de plaats?

De brug zal uitmonden in een fietshelling met een dubbele lus. De hellingsgraad werd beperkt tot maximaal 4 procent, zodat fietsers makkelijk naar boven kunnen. Bovendien werd de bestaande trapstructuur die het Martelarenplein verbindt met de site aan het stadskantoor geïntegreerd in de plannen.

Leuven fietsstad, laat maar komen!

fietsspiraal
http://www.buurtcomiteskessello.be

 

 

 

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s