Fiets zoekt parking!

Wie kent het gevoel niet: je vertrekt te laat thuis, moet die trein halen maar de fietsenparking staat bomvol. Of je geniet van een avondlijk terrasje op de Oude Markt. Wat met je fiets? Want de fietsparking onder het Pieter De Somerplein sluit de deuren rond middernacht. Op een doorsnee avond toch.

LeuvenXL ging de uitdaging aan: we probeerden onze fiets zo snel mogelijk kwijt te geraken.

1. …aan het station

Het is een goede stalling want er is veel plaats. De fietsenstalling aan het station is ongetwijfeld een van de grootste van Leuven. De grootte van de stalling is eigenlijk tegelijk de grootste troef en de grootste beperking van de stalling. Ze is namelijk zo groot dat je ’s morgens in volle spits een aantal minuten nodig hebt om een plaatsje te vinden én dan moet je nog helemaal terugwandelen. Geen wonder dat veel pendelaars ervoor kiezen om tegen de regel in snel hun fiets op het Martelarenplein of in de Maria-Theresiastraat te parkeren. Een ander pluspunt is dat ze overdekt, uitgerust is met degelijke fietsenrekken en  er een Fietsherstelpunt is waar je je banden kan oppompen of je fiets kan laten maken.

Het duurt 2 minuten voor ik een plaats vind. Dat valt best mee. Maar bovenop die twee minuten kost het mij ook twee minuten om de stalling terug uit te lopen en nog eens een tweetal minuten om op het juiste perron te geraken. In het totaal moet je dus toch rekenen op een dikke vijf minuten. Niet ideaal dus voor wie nog maar een paar minuten heeft om zijn trein te halen en nog een kaartje moet kopen.

 

Fietsenstalling station

 

 

Het is een slechte stalling wantje moet vaak een heel eind lopen voor je een plaats vindt. Bovendien moet je ook heel goed onthouden waar jouw fiets ongeveer staat. Anders ben je ’s avonds nog eens een kwartier achter je fiets aan het zoeken.

Openingsuren: doorlopend open.

2. …aan de Oude Markt (Naamsestraat)

Het duurt nog geen minuut om mijn fiets te parkeren. Gewoon de rij uitbreiden of m’n fiets ertussen wringen.

 

IMG_20140423_211050479

Het is een goede stalling want er is geen gedoe. Je perst je fiets gewoon tussen de massa en je moet geen rekening houden met vroege sluitingsuren.

 

Het is een slechte stalling want je fiets valt zo om. De ervaring leert hoe moeilijk het is om je fiets te redden onder een hoop gevallen fietsen. Een pikkel die scheef gaat staan, fietszakken waar je afval in terugvindt, het is niet uitzonderlijk. Wil je een propere en onbeschadigde fiets terug? Zoek dan een plaatsje in de veilige parking onder het Pieter De Somerplein.

Openingsuren: /

 

3.  …aan Alma 2

 

Op het drukste lunchmoment van Leuven, 13u, zoek ik voor mijn fiets een plaatsje aan Alma 2. In minder dan één minuut is dit gefixt.

IMG_1066

Het is een goede stalling want ze is uitgebreid en ordelijk. En zelfs al zijn al de officiële plaatsen bezet, dan nog is er rond Alma 2 voldoende plaats om je fiets kwijt te raken.

 

Het is een slechte stalling want… Eigenlijk is er weinig op deze stalling aan te merken. Geen omgevallen fietsen, geen openingsuren, geen lange rijen en genoeg plaats. Al ligt dit laatste misschien ook aan het feit dat ik een plaatsje zocht in de laatste week voor de blok. Hadden de blokkende studenten geen tijd meer voor een maaltijd ten huize Alma 2?

 

4.  …aan het Pieter De Somer plein

 

Dit is misschien wel de meest controversiële fietsenparking van Vlaanderen, en kon dus niet ontbreken in ons overzicht.

IMG_0992

Het is een goede stalling want je fiets staat er veilig, er is véél plaats en een hersteldienst.

 

Het is een slechte stalling want de fietsenstalling heeft de vorm van een soort “dubbeldekker”, fietsen kunnen er boven elkaar geplaatst worden. Dit biedt meer ruimte, maar maakt het ook nogal ongemakkelijk: kop intrekken is de boodschap.

Bovendien kan je hier niet op elk uur van de dag terecht. Op zondag, maandag, dinsdag en woensdag is de parking maar geopend tot 24u. Op donderdag, vrijdag en zaterdag sluit de parking om 3u. Je fiets laten overnachten is niet toegelaten en wie het wel doet, betaalt drie euro. Je bent gewaarschuwd!

 

 

One thought on “Fiets zoekt parking!”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s