Leuven, martelaarstad

on the roadOnderweg naar Flanders Fields”, zo heet het herdenkingsinitiatief van de steden Leuven, Dendermonde en Aarschot. Het was inderdaad op hun tocht door België dat Duitse troepen op 25 augustus 1914 het centrum van Leuven bijna helemaal vernietigden. De app “martelaarsteden” herdenkt deze oorlogsgeschiedenis van Leuven.

(Lore Gillekens)

Wie de app downloadt (makkelijk te vinden via “martelaarsteden”) kan kiezen tussen de oorlogsverhalen van Aarschot, Dendermonde of Leuven. Maar wij zouden LeuvenXL niet zijn als we niet voor de laatste zouden kiezen.

De app geeft je een kaart van Leuven, waarbij sommige punten worden uitgelicht voor extra informatie en vooral veel foto’s. Je kan kiezen tussen de “hoofdweg” die de tien belangrijkste punten verbindt. De echte kennisvreters kunnen nog terecht bij de “zijwegen” met extra informatie. Bij elk punt horen foto’s: van toen en van nu. Wie herkent bijvoorbeeld de locatie van onderstaande afbeelding?

grotemarkt

(www.martyrcities.be/leuven)

De foto’s zijn meteen ook het meest indrukwekkende aan de app. Ze laten in één oogopslag de totale verwoesting zien. Maar neem zeker ook de tijd om de uitleg bij de foto’s te lezen. Je leert over de angsten die de Duitsers uitstonden, deels door gruwelverhalen die ze zelf verspreidden over Belgische vrijschutters en lagereschoolmeisjes die de ogen van slapende Duitsers uitstaken. Je komt te weten dat de universiteitsbibliotheek niet altijd op het Ladeuzeplein gestaan heeft en krijgt enkele aangrijpende verhalen over Leuvense families te verwerken.

Je kan de app verkennen tijdens een wandeling door Leuven, maar de informatie en foto’s zijn ook leuk om gewoon zo te bekijken, al was het maar om indruk te kunnen maken met de verschillende interessante weetjes die de app rijk is.

 

 

 

2 gedachten over “Leuven, martelaarstad”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s