Les Parisiennes

WP_001905Ville d’amour, wijn, lekkernijen, quiche, vintage, la vie en rose: wiens gedachten zouden niet eindeloos afdwalen bij het denken aan Parijs? Ons budget laat het misschien niet altijd toe zomaar naar La Douce France te rijden, maar gelukkig hoef je niet al te ver te zoeken om haar sfeer te kunnen opsnuiven: bij Les Parisiennes in de Schrijnmakersstraat kan je terecht voor een glaasje en een hapje in een gezellige Parijse sfeer. Benieuwd naar het verhaal achter deze bar-bistro, had ik een leuk gesprek met uitbater Jurgen.

(Katrien Vandebroeck)

Vanwaar het idee om Les Parisiennes te openen? Bent u altijd actief geweest in de horeca of begaf u zich met deze zaak op onbekend terrein?

“Al op vijftienjarige leeftijd ben ik in de horeca terechtgekomen. En ik ben er blijven plakken tot mijn vijfentwintigste: ik heb in restaurants gewerkt, maar ook mijn eigen zaken gehad. Maar toen was het tijd voor iets anders. Ik ben dan zeer intensief beginnen reizen en heb een jaar lang in Parijs geleefd. Officieel woonde ik nog in België, maar ik zat meer ginder dan hier. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor Parijs, net zoals voor de stijl van Parisiennes. Ze hebben een koket voorkomen, weten wat ze willen, ze zijn verzorgd en stijlvol, maar zonder te overdrijven. En deze voorliefdes wil ik vertaald zien in mijn zaak. Ik wil hier de typische sfeer van Frankrijk binnenbrengen: alles mag maar niets moet. En er mag zo nu en dan al eens een hoekje af zijn (lacht).”

Het interieur is zeer specifiek, met een duidelijke voorkeur voor vintage. Is het volledig uw keuze?

“Ja, dat is mijn keuze. Ik heb wel beroep gedaan op een interieurarchitect, maar dat vooral voor het maken van de plannen, het optekenen van de maten en het uitschrijven van richtlijnen voor de schrijnwerkers. Voor de aankleding heb ik me vooral beroepen op de ideeën die ik altijd in gedachten heb gehad, zoals de zwartgelakte toog: die heb ik altijd gewild. En de verdere specifieke inrichting kwam geleidelijk aan, door rond te lopen en op zoek te gaan.”

 IMG_1306IMG_1313

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanwaar de keuze om Les Parisiennes in Leuven te openen? Heb je een band met Leuven?

“Ik ben al twaalf jaar inwoner van Leuven. Het was ook mijn uitvalsbasis toen ik veel reisde. In oktober ben ik van Oud-Heverlee naar Leuven verhuisd, en nu woon ik drie huizen verderop dan de zaak. Ik ben dit pand toevallig op het oog gekomen toen de vorige zaak sloot en vond het ideaal voor wat ik in gedachten had. En verder is Leuven ook gewoon een heel erg toffe stad!”

Hoe zou u uw publiek/cliënteel beschrijven?

“Als ik er echt een leeftijd op moet plakken, zou ik zeggen 25 plussers. Jonge werkende mensen en alle generaties erna. Les Parisiennes is een bar-bistro, wat wil zeggen dat het concept is dat je hier komt genieten van een goed glas wijn, een cocktail of iets klein komt eten. Het is niet de bedoeling dat je hier uitgebreid komt dineren: je komt hier om te aperitieven, een klein hapje te eten, een degustief te drinken of een dessertje te eten. Eigenlijk mik ik op de mensen die hun plaats niet meer echt vinden op de markt, tussen alle studenten, en die in een gemoedelijk en rustig interieur willen genieten van een glaasje.”

IMG_1267

Is er iets dat je absoluut moet gegeten of gedronken hebben voordat je Les Parisiennes buiten stapt?

“Wat het eten betreft, moet je zeker onze huisgemarineerde Gravlax en verse oesters proeven. Voorlopig serveren we die enkel in het weekend, maar dat gaan we uitbreiden. We hebben sinds kort ook een ‘plat fruits de mers’ samengesteld, met onder andere garnaaltjes en kreukeltjes. Verder bieden we steeds zes à zeven vaste recepten en dagelijks een suggestiegerecht en een verse soep. Wat de drank betreft, denk ik dat we ons uniek maken door ons aanbod aan vergeten of minder bekende Franse dranken. Deze dranken gaan we binnenkort ook meer integreren in de cocktails. Verder zijn ook de wijnen van Franse origine, net zoals de rums en gins dat grotendeels zijn.”

 IMG_1299WP_001630

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klinkt als een perfect aanbod voor een gezellige ontspannen avond! Bedankt voor het interview en nog veel succes in de toekomst!

 

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s