Leuven bevlagd

Vlaggen Oude MarktDe oplettenden onder ons hebben het misschien al gemerkt: Leuven wordt sinds kort opgefleurd door maar liefst 130 kleurrijke vlaggen. Naar jaarlijkse gewoonte kondigt “Leuven bevlagd” de zomer aan.

(Lore Gillekens)

De traditie om Leuven in de zomer volledig te bevlaggen dateert al uit 1993. Leuvenement, dezelfde organisatie die instaat voor ‘Hapje-Tapje’, ‘Leuven in scène’ en ‘Zomer in de kruidtuin’, is de drijvende kracht achter de zomerse vlaggen.

Met de vlaggen wil Leuvenement de rijke geschiedenis van de stad in de kijker zetten. De verschillende wapenschilden van de belangrijkste families en instellingen uit de Leuvense geschiedenis vormen namelijk het onderwerp van de vlaggen. Bij een wandeling door het historisch centrum is het dus uitkijken naar de talrijke wapenschilden. Wij gidsen jullie met plezier door de stad!

Stadhuis
©Arjen Stilklik

We beginnen onze wandeltocht aan de Grote Markt. Op de eerste verdieping van het stadhuis zijn de wapenschilden van de zeven legendarische geslachten van Leuven bevestigd. Volgens de legende huwde een zekere heer Bastijn zijn zeven dochters uit aan edelmannen. De huwelijken betekenden de start van de zeven geslachten van Leuven; Vanden Calsteren, Vanden Steen, Uten Liemingen, Van Redingen, Gielis, Verrusalem en Van Rode. Deze families speelden eeuwenlang een grote rol in het stadsbestuur, en staan symbool voor de stedelijke toplaag van het Leuven uit de Middeleeuwen.

Ook de huizen aan de rand van de Grote Markt zijn versierd met vlaggen, daarop staan de wapenschilden van de vroegere eigenaars van de woningen. Alleen café-restaurant “’t Klein Tafelrond” kan het wapenschild van de huidige eigenaars uithangen.

Van de Grote Markt wandelden we verder naar de Naamsestraat. Want door de prominente rol van de universiteit in de Leuvense geschiedenis, mogen ook de Universiteitshallen hun vlaggen uithangen. Daar zijn de wapens van de universiteit, van Martinus V, stichter van de unif en van Jan IV, toenmalig hertog van Brabant, te bekijken.

IMG_0042

Onze volgende halte is de Oude Markt, want zelfs de “langste toog van Europa” kan niet ontsnappen aan de vlaggengekte. De huizen worden versierd met de wapenschilden van de 13de eeuwse schepenen van Leuven.

Wie de moed heeft om de terrasjes van de Oude Markt te verlaten kan de wandeling nog verder zetten richting Mechelsestraat, waar de wapens van enkele Brabantse deelnemers aan de Slag bij Woeringen (1288) uithangen. In deze slag stonden Gelre en Brabant tegenover elkaar in een strijd om Limburg. Brabant won en kon Limburg inlijven.

Muntstraat bevlagd

Voor wie er echt niet genoeg van krijgt en nog op eigen houtje vlaggen wil gaan spotten: ook in de Muntstraat, de Smeiersstraat en de Boekhandelstraat zijn nog vlaggen terug te vinden.

De kleurrijke vlaggen zullen de straten van Leuven nog opvrolijken tot en met september.

Bron: http://leuvenementvzw.leuveninscene.be/bevlagd.php

One thought on “Leuven bevlagd”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s