Daphne De Wit: “Mode is cultuur”

Daphne2_(c) Tasja Van RymenantIk heb afgesproken met Daphne op een zonnige zaterdagnamiddag op een terrasje op de Oude Markt. We bestellen een drankje en niet veel later zijn we vertrokken voor een meer dan een uur durend gesprek. Daphne De Wit komt uit Leuven, is 25 jaar jong en heeft reeds een indrukwekkend cv, zowel wat haar studies betreft als in de modewereld. Taalkundige, journaliste, redactrice, model, blogster van Modemythes: geen uitdaging is haar te groot.

(Katrien Vandebroeck)

Op welk moment en waarom komt je modeblog in je levensverhaal?

“Op mijn vijftiende ben ik begonnen met modellenwerk. Ik had een contract bij IMM Bruxelles, maar dat is anderhalf jaar geleden afgelopen. Ik heb het contract niet verdergezet, want de combinatie werken en model zijn is niet vanzelfsprekend. Toch knaagde het een beetje dat ik hiermee moest stoppen; ik had schrik dat ik mijn dromen liet varen en dus ben ik als compensatie mijn blog Modemythes gestart. Zo kon ik toch nog tijdens mijn werk actief zijn in de modewereld en daarenboven mijn journalistieke aspiraties vervullen.”

 Modemythes_Logo_square

Vanwaar de naam van de blog?

“De naam, Modemythes, verwijst naar het feit dat iedereen vooroordelen heeft over mode en over de modewereld. Ik krijg steeds opnieuw dezelfde clichématige vragen gesteld en ik wilde voor eens en voor altijd hierop een duidelijk antwoord formuleren. Een klein deel van de verhalen die verteld worden over de modewereld is waar, maar voor een groot deel heeft men er verkeerde opvattingen over. Ik wil aantonen dat er in de modewereld zoveel meer zit! Daarnaast wil ik ook aantonen dat modeblogs tout court niet beschamend hoeven te zijn. Niet alle modeblogs zijn de pagina’s van meisjes die de “look at me”-attitude hebben. Je kan heus in de modewereld zitten zonder een dikke nek te hebben. Wie denkt dat mode en intellectualiteit niet met elkaar te verbinden zijn, heeft het helemaal mis!

Dus ja, mijn blog is een beetje een verdediging van de mode-industrie. Ik heb heel veel respect voor meisjes die het maken in de modellenwereld. Ze spreken niet alleen meerdere talen, maar ze tonen ook nog eens karakter, want je moet het maar kunnen, daar staan en jezelf volledig op de achtergrond dringen door te doen wat ze je vragen. En ja, zelfs dat strakke regime is lovenswaardig, ook al is het ideaal misschien niet correct. Het vereist ijzeren discipline om jezelf zoveel lekkers te ontzeggen. Ik zie het als topsport, met het verschil dat atleten gelauwerd worden om hun discipline en dit bij modellen vaak niet naar waarde wordt geschat.”

Hoe heb je je blog opgevat?

“Wat de opbouw van mijn blog betreft, werk ik steeds volgens het vraag-antwoord-principe. De bedoeling is dat mensen mij een vraag insturen, en dat ik me dan kan verdiepen in de kwestie en een antwoord kan formuleren. Deze vragen zijn meestal clichés, die ik dan probeer te nuanceren en in een ander licht te plaatsen. Ik wil aantonen hoe de vork écht in de steel zit. Verder interesseer ik me vooral in het inhoudelijke van mode, in het wat en waarom van trends en verschijnselen. Mode is cultuur, er zit steeds een verhaal achter. Daarnaast geloof ik sterk in de kracht van duurzame mode, daar ligt de toekomst.

Hoe kijk je terug op de periode dat je model was?

“Het was een ontzettend leerrijke periode. Je komt op heel veel verschillende plaatsen terecht en je komt in contact met een verscheidenheid aan mensen. Dat heeft me volwassen gemaakt. Vanaf mijn vijftiende trok ik op woensdagnamiddag of tijdens de weekends regelmatig alleen met de trein naar Brussel voor shoots of castings. Het leukste wat ik ooit heb gedaan is drie weken door Barcelona trekken om castings af te lopen. Uiteindelijk kwam daarvan maar één defilé uit de bus, maar het was wel een heel erg leuke ervaring. De top drie van mijn modelervaringen bestaat uit de volgende dingen: lopen in de Parijse showroom van Proenza Schouler, de campagne voor Marlies Dekkers en verschillende defilés voor Chine Collection.”

   Daphne_LaCambre2013Daphne_IMM_Birthday_2009Daphne_NinaMagazine_2006

Showroom_ProenzaSchouler_Paris_2010

LaCambre2013_(c)Modemythes

 

Je bent geboren en getogen in Leuven. Wat zijn je favoriete plekjes in Leuven en zou je dus absoluut aanraden?

“Om gezellig iets te drinken of een hapje te eten, moet je in mijn ogen bij de Metropole op de Oude Markt zijn. Verder kom ik ook heel graag in De Dry Coppen en is mijn favoriete kledingwinkel Mixte, vanwege de leuke kleren en de ontzettend sympathieke uitbaatsters. Ook het STUK-café is een place to be, zeker op zondagavond wanneer er jazz wordt gespeeld. Aangezien de buurt aan de Vaart de laatste tijd in opmars is, moet je daar zeker naar Hungaria of het OPEK gaan. En voor de lekkerbekken kan ik absoluut de Popeye-ijs aanbevelen! Overheerlijke ijs en de 82-jarige uitbaatster Lucie is een schat van een vrouw!”

Op welke manier denk je dat Leuven een aanvulling kan zijn op fashiongebied?

“Ik denk dat Leuven zich een belangrijke plaats aan het verwerven is in modeland. Gent wordt tegenwoordig gezien als het kleine broertje van de modereuzen Antwerpen en Brussel, maar Leuven is serieus aan een opmars bezig. Leuven leeft: er zijn voortdurend dingen te doen en men komt steeds met nieuwe ideeën. Er is de laatste tijd een creatieve invasie die Leuven overspoelt, maar het probleem is dat de stad te weinig doet om ze op te vangen. De creatieve Leuvenaars wijken uit naar Antwerpen of Brussel, omdat we geen creatief platform hebben om ze hier te houden. Maar ik denk dat we al trots mogen zijn dat we na deze grote modesteden komen.”

En daar zijn we inderdaad trots op! Bedankt voor het interview en nog veel succes in de werk- en modewereld!

Daphne De Wit in een notendop:

–          Studies Taal- en Letterkunde

–          Extra studie: Culturele Studies

–          Stage bij Knack Focus

–          Lerarenopleiding

–          Werkervaring bij De Morgen Magazine

–          Redactiewerk bij VTM

–          Negen maanden de communicatie

verzorgd bij Music Hall

–          Opnieuw naar VTM voor redactiewerk,

wat haar huidige job is

–          Short course Introduction To Fashion

Journalism aan het Fashion College of London

–          Global Fashion Conference aan de universiteit

van Madrid bijgewoond

–           Blog Modemythes: http://www.modemythes.wordpress.com

 

2 gedachten over “Daphne De Wit: “Mode is cultuur””

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s