Doorgelicht: studeren in de bibliotheek

Op kot studeren waar je Facebook, favoriete serie en bed de hele dag naar je lonken is al lang passé. Onder het motto gedeelde smart is halve smart hokken hele hordes studenten samen in de Leuvense bibliotheken om de blok en examens wat dragelijker te maken en aan de verleiding van hun laptop te weerstaan. Maar welke is nu de beste om te studeren? Wij onderwierpen vier bibliotheken aan een vergelijkende test.

(Celine Baeten)

De Centrale Bibliotheek

foto KU Leuven  Rob Stevens
foto KU Leuven Rob Stevens

Het uithangbord van de Leuvense bibliotheken is natuurlijk de Centrale Bibliotheek op het Ladeuzeplein. Het is veruit de mooiste bib van Leuven en ze heeft een erg boeiende geschiedenis, maar is het ook de beste plaats om te studeren?

Zitplaatsen: Aan zitplaatsen op zich geen gebrek in de Centrale Bib. Er is plaats voor 320 blokkende studenten. Naast de Centrale leeszaal, kunnen studenten ook hun toevlucht zoeken tot de Kleine Leeszaal, de Mercierzaal of de Ladeuzezaal. Ondanks het ruime aanbod zit deze bib bijna altijd vol. Wees dus op tijd tijdens de blok en de examens als je hier een plaatsje wil bemachtigen!

Omgeving: De hoge ramen aan de kant van het Ladeuzeplein zorgen voor voldoende licht wat studeren er aangenaam maakt. Minpuntje is wel dat je zelf niet naar buiten kan kijken. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel natuurlijk. Je kan daardoor ook niet verlekkerd naar de voorbijgangers met ijsjes staren.

Stilte: Het grootste minpunt van deze bibliotheek is wat ons betreft het geroezemoes. Net omdat de leeszalen redelijk groot zijn en ook altijd vol zitten, is het er ook nooit echt stil. De krakende houten vloeren maken dat er niet beter op. Je zou niet de eerste zijn om een geïrriteerde blik te werpen op een studente die op hakken voorbij komt wandelen. Maar je hebt natuurlijk ook studenten die zich hier niet aan storen of gewoon oordoppen gebruiken.

Voorzieningen: De grootste troef van de Centrale Bibliotheek is haar uitgebreide collectie. Menig paper is hier al mee vooruit geholpen. Je vindt massa’s standaardwerken over erg uiteenlopende thema’s in deze bib alsook het universiteitsarchief, een Aziatische vleugel en het krantenarchief. De Centrale Bib beschikt in verhouding met het aantal studenten dat ze dagelijks over de vloer krijgt wel niet over een groot aanbod aan computers. Ook het geringe aantal stopcontacten zorgt vaak voor heel wat gezucht bij de blokkende studenten.

Openingsuren:

ma-vrij: 09u – 22u

za & zo: 10u – 19u

 De vele zitplaatsen en uitgebreide collectie is zeker een pluspunt. Het lawaai en gebrek aan stopcontacten maken de Centrale Bibliotheek wat ons betreft niet de allerbeste studeerplek. 7/10

Agora

foto nieuws.kuleuven.be
foto nieuws.kuleuven.be

Agora is het nieuwe paradepaardje van de KULeuven. In het voormalig farmaceutisch instituut op de campus sociale wetenschappen huist een hypermodern complex dat zou moeten voldoen aan de noden van de hedendaagse student. Maar is dat wel zo?

Zitplaatsen: Het nieuwe leercentrum beschikt in het totaal over 500 zitplaatsen. Geen enkele andere bibliotheek heeft zoveel plaatsen ter beschikking behalve de bibliotheek van Arenberg. De vele plaatsen zijn verdeeld over verschillende ruimtes. Zo heb je een stille ruimte om te studeren maar ook verschillende zalen die voorzien zijn voor het maken van groepswerk.

Omgeving: Agora is een geslaagde mix van oud en nieuw. Enerzijds zijn de oude werkbanken van de farmaciestudenten behouden, anderzijds is het gebouw nu uitgerust met een erg moderne infrastructuur. Er is ook voldoende licht.

Stilte: Agora beoordelen op geluid is moeilijk. Het is namelijk net de bedoeling dat het niet overal stil is. In de groepswerkruimtes mag gezellig gekeuveld worden en ook in de ontspanningsruimtes hoef je uiteraard je mond niet te houden. In de stille studeerruimte is het uiteraard wel de bedoeling dat iedereen zwijgt. Ben je op zoek naar een erg rustige, stille omgeving, dan is Agora misschien niet de allerbeste plaats.

Voorzieningen: ook qua infrastructuur is Agora prima uitgerust. Er zijn computers, tv-schermen, groepswerklokalen met goede presentatiefaciliteiten en een poefenpaleis om te ontspannen. Voorlopig is Agora wel enkel nog toegankelijk voor studenten van de KULeuven. Vanaf volgend academiejaar kunnen er ook studenten van de associatie terecht.

Openingsuren:

ma-vrij open van 08u tot 00u

weekend van 9 tot 19u

Agora sluit enkel op kerst- en nieuwjaarsdag haar deuren en biedt dus het hele jaar door studie- en werkruimtes aan.

Dit nieuwe leercentrum heeft zeker een aantal troeven in handen. De openingsuren zijn perfect afgestemd op de noden van de student en ook de mix van studeer- en werkruimtes is meerwaarde. Toch komt er ook wat kritiek op Agora. Met name de hoge kostprijs van dit prestigeproject stuit sommige tegen de borst. Wij vonden het alleszins wel een aangename plek en een goede aanvulling op de bestaande bibliotheken. 9/10

Letteren

foto KU Leuven  Rob Stevens
foto KU Leuven Rob Stevens

Verscholen achter het Ladeuzeplein ligt het kneusje van de Leuvense bibliotheken. De Bibliotheek Letteren kampt al een tijdje met financiële problemen en een hypermoderne of erg mooie bibliotheek is het ook al niet. Toch blijft de Letterenbib populair onder de studenten. Wij lijsten voor u op waarom.

Zitplaatsen? Bibliotheek Letteren kampt al jaren met een chronisch plaatsgebrek. De gemiddelde letterenstudenten moet regelmatig een paper schrijven en doet hiervoor uiteraard beroep op de faculteitsbibliotheek. De frustratie is dan ook groot als nog maar eens blijkt dat blokkende studenten alle 280 plaatsen hebben ingenomen.

Omgeving: Waarom studenten zo graag in deze bib komen blokken kunnen wij wel begrijpen. De Letterenbib bestaat uit 7 verdiepingen. Dat zorgt ervoor dat je niet zoals in de Centrale Bibliotheek allemaal in één grote open ruimte zit, maar je rustig tussen de boekenrekken op de verschillende verdiepingen kan verschuilen. Ondanks het feit dat het gebouw wat oubollig aandoet, is er op de meeste plaatsen wel veel licht en kan je fijn naar buiten kijken. Een nadeel is wel dat het niet altijd even rustig is in deze bib.

Voorzieningen: Elke verdieping is uitgerust met een aantal computers en voorzien van grote tafels met stopcontacten. Je hebt dus plaats genoeg om al je cursussen uit te stallen. Nadeel is wel dat er niet op elke verdieping toiletten zijn. Ook moet je vaak een verdieping hoger of lager zijn om te printen. (en als je dubbele pech hebt is het papier ook nog eens op)

 Openingsuren:

ma – do 9u – 22u

vrij 9u – 19u

za & zo gesloten

Het is niet altijd even gemakkelijk om een plaatsje te bemachtigen in de Bibliotheek Letteren en ook de infrastructuur is niet de aller modernste. Toch is het wat ons betreft een aangename bibliotheek om te studeren. 7,5/10

 

Tweebronnen

Tweebronnen ©Leuven.be
Tweebronnen ©Leuven.be

Omdat het niet allemaal universiteitsbibliotheken hoeven te zijn, hebben we ook de tweebronnen aan ons lijstje toegevoegd.

Zitplaatsen: Deze bibliotheek is voorzien van tafeltjes en bureaus om aan te studeren. Uiteraard heeft het niet de capaciteit van de universiteitsbibliotheken maar de stormloop van studenten is dan ook minder groot.

Omgeving: Ook in de Tweebronnen is het redelijk rustig en er is ook voldoende licht. Bovendien kan als pauze altijd snel wat gaan shoppen in de Diestsestraat.

 

Voorzieningen: Naast de bibliotheek is een Digilab waar 10 computers ter beschikking staan. Dat is mooi meegenomen want in de bibliotheek zelf kan je enkel gebruik maken van een Telenet Hotspot. Ook leuk is het cafeetje op de gelijkvloers. Daar kan je tussendoor een koffietje drinken of een broodje eten.

Openingsuren:

Ma: 12u – 18u
Di: 10u – 18u
Woe: 12u – 18u
Do: 12u  – 20u
Vrij: 10u – 18u
Za: 10u -17u

Hoewel je misschien niet onmiddellijk aan deze bibliotheek dacht, kan je hier dus ook perfect studeren. Groot minpunt zijn de openingsuren. Die zijn niet helemaal ideaal voor een student. 7/10

Meer informatie over de bezetting van de bibliotheken vind je hier

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s