Gratis cocaïne in Leuven

Vandaag worden voorbijgangers in de Diestsestraat en de Vanderkelenstraat getrakteerd op… gratis cocaïne! Activisten van de Anti Dierenproeven Coalitie willen hiermee protesteren tegen de KU Leuven die cocaïne-experimenten uitvoert  op apen.

(Eveline Matthysen)

Danny Flies, voorzitter van de actiegroep noemt het schandalig dat de KU Leuven zulke praktijken gebruikt. “Aapjes worden verslaafd gemaakt aan cocaïne, gefinancierd met belastingsgeld nota bene.” Het onderzoek van KU Leuven wil nagaan wat het effect is van cocaïne op de hersenen. Wim Vanduffel, die het onderzoek leidt, stelt dat dit onderzoek erg belangrijk is in de strijd tegen verslaving. “Drugsverslaving is een ernstig gezondheidsprobleem. Door dit onderzoek kunnen we de hersenmechanismen beter begrijpen en dus ook therapieën ontwikkelen voor mensen die met een verslaving kampen.” De KU Leuven krijgt 341.000 euro van de Vlaamse regering voor deze experimenten.

Een nuttloze geldverspilling, vindt Flies “Voor die aapjes is dat een echte marteling. De KU Leuven is trouwens de enige universiteit in België die nog apen als proefdieren gebruiken. Wij willen dat dat stopt” aldus Flies. Vanduffel bestrijdt dit. “De aapjes worden zeer goed verzorgd. Wij leven strikte reglementen na en worden zeer streng gecontroleerd. We gebruiken ook maar zeer kleine dosissen cocaïne. Bij gelijkaardig onderzoek in de Verenigde Staten werden geen negatieve effecten vastgesteld bij de aapjes.”

De activisten willen de aandacht van de Leuvenaars vestigen op deze problematiek. “We geven de cocaïne nu gratis terug aan de belastingbetaler, hij heeft er tenslotte voor betaald.”

Wie hoopt om gratis high te kunnen worden, is eraan voor de moeite. “Het is een ludieke actie, we delen dus ook geen echte cocaïne uit. In tegenstelling tot de KU Leuven willen wij niemand verslaafd maken aan deze smeerlapperij.”

Vanduffel heeft niets tegen de protestactie, hij vindt het juist goed dat iedereen zijn mening over de kwestie kan geven. “Zo wordt de druk om dingen te verbeteren opgevoerd. Wij vinden dierenwelzijn ook belangrijk.” Wel benadrukt Vanduffel dat het volledig afschaffen van dierenproeven geen goed idee is. “Dan verhuizen die experimenten naar India of China, waar er helemaal geen controle is. En dat is véél nefaster voor het algemeen dierenwelzijn.”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s