Profiel

In de Mechelsestraat bevindt zich Profiel, de prachtige winkel waar eigenares Mieke grote designermerken zoals Dries Van Noten verkoopt. Maar hoe is het eigenlijk om vandaag de dag, in tijden van crisis, designerkleding te verkopen? Is het waar dat designerwinkels een zekere pretentie hebben, zoals zo velen beweren? Vol nieuwsgierigheid ging ik luisteren naar wat Mieke te vertellen heeft…

(Katrien Vandebroeck)

P1030088Modeland bulkt tegenwoordig van de creatieve breinen. We lezen in modebladen over gevestigde ontwerpers en over opkomende talenten. Deze maken uitzonderlijke creaties, maar voor velen van ons gaat het niet verder dan kijken en bewonderen. Om een ontwerpersstuk in je eigen kledingkast te krijgen moet je immers diep in je portemonnee grijpen. En als men toch een designerstuk wil, zal men dan niet eerder naar de vintagewinkels gaan, die vandaag de dag zo populair zijn? Uitbaatster Mieke van Profiel in de Mechelsestraat bewijst het tegendeel. Als enige winkel in Leuven slaagt ze erin heel wat mensen te verleiden tot een Dries Van Noten of een Annemie Verbeke.

Het profiel van Profiel

De winkel Profiel zag het levenslicht in 1986, ondertussen 27 jaar geleden. Haar studies in Leuven zorgden ervoor dat Mieke de stad door en door kende, waardoor de keuze om haar winkel hier te beginnen een logische stap was. Ze noemt zichzelf een “mislukte ontwerpster”. Ze was steeds in de ban van kleding, maar als jongeling was ze zeer extravagant en allesbehalve een liefhebber van de bestaande mode. Ze knipte in jassen van haar moeder, droeg hemden van haar vader en snuisterde rond in tweedehandswinkels. Haar creativiteit kende geen grenzen.

Haar winkel Profiel is een pareltje. Het heeft een houten vloer en een stijlvolle inrichting. Nadat je een vitrinekast vol met juwelen bestudeerd hebt, wandel je doorheen een smalle gang langs gevulde rekken met prachtige kleding. De houten vloer kraakt gezellig en achteraan vind je nog meer jurken, kimono’s, handtassen en schoenen. Op de eerste verdieping bevindt zich nog een ruimte, die multifunctioneel is. Nu eens worden er tentoonstellingen gehouden, dan weer presentaties voor een bepaald merk.

 P1030094P1030086

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de beginjaren van Profiel vond je er hoofdzakelijk designermerken: naast Dries Van Noten en Annemie Verbeke ook Kenzo en Ann Demeulemeester. Nu verkoopt Mieke ook merken die wat toegankelijker zijn, zoals Just In Case. “We willen niet alleen hele dure dingen verkopen, want niet iedereen heeft 700 euro over voor een kleedje.” Maar dat wil niet zeggen dat de designerstuks niet goed verkopen. De ontwerpers die nu nog worden verkocht zijn Dries Van Noten en Annemie Verbeke. “Ik heb gekozen voor de merken die ik het beste vond en die voor onze zaak het beste verkochten. Maar vooral aan Dries Van Noten blijf ik heel trouw. Zijn kleding verkoop ik al 27 jaar. Het is de ontwerper die mij het beste ligt, van zijn collecties kan ik nog altijd heel gelukkig worden. Net zoals mensen gepassioneerd naar een theatervoorstelling kunnen kijken, kijk ik gepassioneerd naar zijn creaties.” Mieke is ook steeds aanwezig op de defilés van Dries Van Noten, waar ze haar ogen uitkijkt en inspiratie opdoet over welke stuks ze in haar winkel zal laten verschijnen.

P1030087P1030089

Profiel als veredeld café

Wanneer ik Mieke vraag hoe haar koperspubliek eruit ziet, krijg ik een antwoord dat meteen een cliché onderuit haalt. “Ik vind het afschuwelijk om een winkel met een bel op te hebben. Voor mij is een winkel een ontmoetingsplaats, een plaats waar mensen ook gewoon even goedendag kunnen komen zeggen. Je zou het een veredeld café kunnen noemen.” Ook al verkoopt ze dure designerstuks, toch benadrukt Mieke hoezeer ze winkels met pretentie verafschuwt. Dat is niet wat zij wil zijn. “In mijn winkel moet iedereen durven binnenlopen, ook al weet men dat men er totaal geen geld voor heeft. Als mensen nog niet mogen kijken of aanraken, hoe kan je hen dan iets laten smaken? En zelfs al koopt men hier geen kledingstuk, dan vindt men hier nog altijd een leuk paar oorbellen voor 50 euro. In die zin opteer ik dus zeer bewust voor een lage drempel.”

Maar wie koopt er dan vandaag de dag nog zulke dure jurken en kledij? “Wij verkopen ontzettend veel voor feestelijke gelegenheden. Dat is ook de reden waarom onze zomercollectie het steeds beter doet dan onze wintercollectie, ook al vind ik deze laatste persoonlijk veel mooier. Voor een trouw of voor een communiefeest mag het duidelijk al eens wat meer kosten. Bovendien is het zo dat een designerjurk van vandaag de dag veel makkelijker afgedragen kan worden. De tijd dat zo’n kledingstuk maar één keer gedragen kon worden is voorbij en dat maakt dat mensen gemakkelijker een Dries Van Noten zullen kopen. Het kost wel wat meer, maar je krijgt iets waardevol en tijdloos in de plaats.”

De keuze van Profiel

De collecties van Dries Van Noten zijn steeds zeer uitgebreid. Wanneer winkels daaruit een keuze maken, doen ze dat steeds vanuit verschillende opvattingen en standpunten. Terwijl de ene conceptueel kiest, zal de andere kiezen in functie van zijn klanten. Dat laatste is hoe Mieke selecteert. “Mensen komen hier voor de keuze van Profiel. Ik stel mezelf steeds de vraag: “wie zou er mooi staan met dit kledingstuk?” Ik wil dat elke vrouw bij mij hét juiste stuk kan vinden. En als ik daarin slaag, ben ik gelukkig.”

P1030091

Profiel

Mechelsestraat 37

Ma-Za: 10u-18u

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s