Bittersweet

Bittersweet is sinds vorig jaar gevestigd op een boogscheut van de grote markt. Als je binnenkomt in de stijlvolle winkel worden je neusgaten onmiddellijk geprikkeld. Er hangt een heerlijke chocoladegeur die je meteen zin doet krijgen in één van de mooie pralines die uitgestald staan.

(Eveline Matthysen)

Bram, de jonge eigenaar, komt vanuit zijn chocoladeatelier de winkel binnen gelopen en begroet me hartelijk. Hoewel Bram nog maar een dik jaar bezig is als chocolatier, lopen de zaken als een trein. “Ik kan de vraag haast niet bijhouden. Normaal gezien hebben we een 17-tal soorten pralines liggen, maar omdat het zaterdag zo druk is zijn er vele al uitverkocht. Aangezien ik voorlopig nog alles alleen doe, lukt het me niet altijd om meteen na het weekend weer alle soorten aan te bieden. Vandaag liggen er nu 13, en hopelijk tegen zaterdag weer 17.”

rolling
Rolling Stones, de bestverkochte pralines

Na enkele jaren actief te zijn in de Leuvense horeca wou Bram graag  aan een eigen project beginnen. Als chocoladeliefhebber was de keuze snel gemaakt. Na een opleiding van twee jaar bij Syntra mocht hij zich officieel chocolatier noemen. Oorspronkelijk wilde hij in dienst gaan bij een chocolatier maar hij besloot dan toch de sprong te wagen als zelfstandige.  Was er dan nog ruimte in Leuven voor een nieuwe chocolatier? “Ik probeer iets anders te doen dan de anderen, originaliteit is belangrijk. Ik experimenteer veel met smaken maar ook met vormen en kleuren”. Het klopt inderdaad: vele pralines die uitgestald staan heb ik nog nooit gezien. Elke praline die Bram verkoopt is dan ook volledig zijn eigen recept. Daarbij gaat hij uit van zijn persoonlijke smaak maar hij probeert ook de seizoenen te volgen. Zo vind je hier bijvoorbeeld frambozenpralines in het frambozenseizoen. Extra leuk: elke praline heeft een eigen, vaak grappige naam gekregen. De Rolling Stones, ronde balletjes van caramel en cookiecrumble zijn de bestverkochte pralines uit de winkel. “ Ik moet vaak klanten teleurstellen omdat deze in een mum van tijd uitverkocht zijn”. Brams persoonlijke favoriet is de crunchy, een stevige praline met speculaas. Beide pralines zien er niet alleen erg mooi uit, ze zijn ook echt verukkelijk.

Coffee Please
Coffee Please

Bittersweet werkt sinds kort ook samen met MOK, de Leuvense koffiebranderij. Bram maakt pralines met Sidamo, hun Ethiopische koffie. In de toekomst denkt hij er ook aan die koffie te verkopen in zijn winkel. “ De samenwerking kwam redelijk spontaan tot stand. Ik ging vaak bij hen koffie kopen, het zijn jonge gasten ook met een leuke zaak. Ik heb dan eens iets vermeld over mijn pralines en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Bram doet alles zelf:  hij bedenkt recepten, maakt de pralines en staat ook in de winkel. “ Mijn familie springt in het weekend wel eens bij maar ik zou toch graag iemand extra in dienst nemen.” Een tijdje geleden begon hij ook met het organiseren van chocoladeworkshops maar omdat de productie van de pralines zoveel tijd opslorpt staat dit voorlopig op een laag pitje. “ Spijtig, want er is best wel vraag naar. Als ik iemand in dienst zou kunnen nemen, zou ik daar weer meer tijd voor hebben.”

De Crunchy, Brams favoriet
De Crunchy, Brams favoriet

De crisis heeft duidelijk geen vat op bittersweet. De verkoop blijft vlot lopen en Bram kreeg zelfs al een aanbod om zijn pralines te exporteren naar China. Bittersweet is ook geselecteerd voor ‘Starter in de vitrine’, een wedstrijd van de stad Leuven om beginnende handelaars te steunen. Volledig verdiend, gezien de toewijding en het oog voor detail waarmee Bram zijn zaak runt. En natuurlijk het allerbelangrijkste: zijn pralines zijn heerlijk.

bittersweet:

Eikstraat 2

3000 Leuven

Dinsdag tot zaterdag van 10.00 tot 18.00

 

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s