Float Fall

“Onze grootste droom? Een wereldtournee”

Float FallVoor Float Fall gaat het hard. Ze brachten net hun debuutsingle ‘Someday’ uit en die ging meteen viraal. Overal ter wereld werd de single gedeeld en het Britse muziekmagazine Q promoveerde het tot song van de dag.  Hoog tijd voor een interview met deze Leuvense band.

(Lore Gillekens)

Sommigen onder jullie kennen Float Fall misschien nog van hun optreden op Humo’s Rock Rally vorig jaar. Daar gingen Ruben Lefever en Rozanne Descheemaeker met het brons lopen. Nadien werd het even stil rond het duo, maar de laatste weken zijn ze weer helemaal hot. Ik spreek met hen af op een terrasje in Leuven, de stad die naar eigen zeggen hun hometown geworden is.

Jullie worden overal voorgesteld als Leuvense band, voelen jullie dit zelf ook zo aan?
Ruben: “Ik denk het wel. Wij zijn eigenlijk allebei niet van Leuven, ik ben van Overijse en Rozanne is van Brussel. Maar we repeteren hier en onze eerste optredens waren in Leuven. We hebben ook meegedaan aan Rockvonck. Je zou kunnen zeggen dat het onze hometown geworden is!”

Someday werd meer dan 160 000 keer beluisterd op soundcloud en is een internationaal succes, hadden jullie dit verwacht?
Rozanne: “Eigenlijk helemaal niet. Het is plots enorm beginnen boomen.”
Ruben: “Ja dat was heel gek. We werden meteen opgepikt door de blog Disco Naïveté, ook uit Leuven. Die heeft het nummer gedeeld en het is heel snel internationaal verspreid via blogs. Op de The Hype Machine waren we nummer één, dat betekent dat Someday de meest gedeelde track ter wereld was, echt gek.”
Rozanne: “Ja vooral als je weet dat je nummer beluisterd wordt over de hele wereld. Je staat op en opeens is het nummer opnieuw 20 000 keer meer beluisterd.”

Vorig jaar behaalden jullie brons op Humo’s Rock Rally, welke deuren heeft dit geopend?
Rozanne: “Het heeft veel deuren geopend, vooral qua contacten en management. We kregen de kans te kiezen uit verschillende partijen. Ook qua label is het zeer belangrijk geweest. Opeens waren er veel meer mensen die ons kenden en die geïnteresseerd waren in een samenwerking en het uitbrengen van ons nummer. We moesten ook niet meer in van die kleine grijze cafés spelen.”
Ruben: “Grijze cafés?! Ah!”
Rozanne: “Ja, die zijn nog erger dan bruine cafés.” (lacht)

Float FallSomeday speelden jullie ook al op de Rock Rally, het nummer bestaat al drie jaar, toch is het nu pas zo’n succes geworden, hoe komt dat?
Ruben: “Het is niet één van onze meest recente nummers, maar ook niet ons oudste nummer.”
Rozanne: “We hebben het nummer wel nog wat herwerkt en verbeterd. We wilden naar buiten komen met een afgewerkt product. Vandaar dat het even heeft geduurd.” Ruben: “En blijkbaar heeft het de tand des tijds goed doorstaan” (lacht)

Het was ook de eerste keer dat jullie een nummer opnamen in de studio, was dat moeilijk?
Ruben: “Ik denk dat wij heel gelukkig mogen zijn dat wij veel tijd hebben kunnen nemen voor onze single. Wij hadden een dikke week voor twee nummers, wat echt een luxe is. We hadden dat ook nodig om te ontdekken hoe zo’n proces verloopt.”
Rozanne: “Je leert daar enorm veel uit. Opnemen, hoe dat allemaal in elkaar zit.”
Ruben: “De single was ook een beetje een try-out. We wilden al ervaring opdoen voor we aan een heel album moesten beginnen.”
Rozanne: “Het opnemen zelf was echt geweldig, het is niet zo dat wij heel veel moeite hebben gehad. Al moeten we wel nog veel leren in de studio zelf.”
Ruben: “We werden ook goed begeleid door Justin Gerrish, een producer uit Brooklyn die onze single heeft geproduced, opgenomen en gemixed. Hij heeft ook samengewerkt met Vampire Weekend en The Strokes. Het was heel leuk om met zo’n ervaren mensen te kunnen werken.”

Van waar de naam Float Fall?
Ruben: “We zochten een naam die goed klonk en die paste bij de muziek die we maken. Onze muziek heeft iets dromerig: zweven en vallen, die tussenstatus. Die speciale atmosfeer willen we ook verkrijgen in een live show. Float Fall leek dat mooi samen te vatten én het is een alliteratie” (lacht).

Je zegt zelf zweverig, dromerig. Is het daardoor dat jullie zo vaak vergeleken worden met The xx?
Ruben: “Ik denk dat het eerder te maken heeft met het feit dat we een jongen en een meisje zijn die samen spelen.”
Rozanne: “Een jongen en een meisje met een laptop en de vergelijking is snel gemaakt. Op zich, het blijft een mooie vergelijking. Het is een toffe groep van een topniveau dus je kan niet klagen als je daarmee vergeleken wordt. Maar ik denk dat er andere groepen en andere genres zijn waarmee we kunnen vergeleken worden.”
Ruben: “Ik denk dat we vollere muziek maken dan The xx. Zij spelen echt heel minimale muziek. Ze doen dat sowieso goed, maar wij doen het anders.”

Wat is jullie grootste droom voor Float Fall?
Ruben: “De grootste droom… Een wereldtournee.”
Rozanne: “Ja dat is inderdaad wreed groot (lacht). Gewoon al een cd uitbrengen, daar zou ik al blij mee zijn.”
Ruben: “Ja die single was al fijn, maar dat album gaat fantastisch zijn.”

En die droom wordt misschien snel verwezenlijkt
Ruben: “Ja opnemen in het najaar, een album in het voorjaar van 2014. Stel u voor!”
Rozanne: “Stel u voor, man. Dat gaat mooi zijn!”

En ook hun wreed grote droom over een wereldtournee komt sneller in vervulling dan ze zelf hadden kunnen denken. Deze week maakte Float Fall bekend dat ze in juni in New York zullen optreden! LeuvenXL wenst hen alvast veel succes.

2 gedachten over “Float Fall”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s