Rectorverkiezingen door de ogen van een buitenstaander

Rectorverkiezingen in Leuven. Een onderwerp dat wij niet zomaar onopgemerkt aan ons voorbij konden laten gaan. De wereld van de faculteitskringen is mij echter vreemd. Ik kwam net als de gemiddelde student vaker dan strikt noodzakelijk in de fakbars, pikte wel eens een cantus of TD mee, las redelijk trouw Veto en woonde sporadisch eens een debat over een interessant thema bij, maar that’s it.
(Celine Baeten)

Maar afgelopen zondag besloot ik dus een bevriend praeses te vergezellen op de Bijzondere Algemene Vergadering van LOKO, de overkoepelende Leuvense studentenraad. Op die vergadering beslissen de faculteitskringen van LOKO of ze als blok op één kandidaat-rector zullen stemmen en zo ja, wie dan hun voorkeur geniet.

Het debat vond plaats in een veel te warme, oude aula met ontzettende oncomfortabele stoeltjes in de Brusselsestraat. Toen ik om me heen keek, besefte ik dat alle aanwezigen duidelijk voorzien waren op een lange vergadering. Gewapend met koeken, chips, flessen cola, de Humo, cursussen en laptops zocht iedereen een plekje. Ik mocht plaatsnemen tussen de afgevaardigden van Medica en was met mijn klein flesje water en half opgeladen laptop duidelijk het slechts voorzien van iedereen. Gelukkig hadden de studenten van Medica al geanticipeerd op het gebrek aan stopcontacten in deze oude aula en hadden zowaar verlengkabels bij.

De vergadering bestond uit twee delen, een eerste deel voor alle geïnteresseerden studenten en alle kiesgerechtigden, en een tweede, gesloten deel. Ik mocht dus enkel naar het eerste deel. Voor de vergadering begon, vroeg ik nog snel even aan Jasper, de nieuwe praeses van Medica, wie er nu precies allemaal mag stemmen. “De stemmen van LOKO tellen voor 10% van het totaal aantal stemmen mee. LOKO kiest ervoor om met een getrapt systeem te werken. Elke kring krijgt een bepaald aantal kiesmannen die mogen stemmen. Het aantal kiesmannen dat elke kring krijgt wordt bepaald aan de hand van het aantal studenten dat ze vertegenwoordigt. Medica krijgt er dus het meest, omdat wij het meeste studenten vertegenwoordigden.”

Ruben Bruynooghe, de voorzitter van LOKO, onderbrak ons gesprek door de start van de vergadering aan te kondigen. Ik had een redelijk losse, informele vergadering verwacht in de lijn van degene die ik ken van mijn jeugdbeweging. Het bleek er echter, afgezien van het feit dat zeker de helft niet echt luistert, redelijk professioneel aan toe te gaan. Ruben overliep de regels en de agenda alvorens met het eerst puntje, de programma’s van de vier kandidaat-rectoren, te beginnen.

De verschillende kringen kregen elk de kans om de goede en slechte punten uit de programma’s van de vier kandidaten naar voren te schuiven. De eerste twee kandidaten, Tine Baelmans en Bart De Moor, wekten weinig animo op. Het is snel duidelijk dat de voorkeur uitgaat naar of Karen Maex of Rik Torfs. Maex en Torfs kwamen dan ook als winnaars uit de bus na de eerste stemronde.

De studenten konden duidelijk de stijl van Torfs appreciëren, maar maakten zich soms zorgen over zijn visie en de haalbaarheid daarvan. Zo is het bijvoorbeeld publiek geheim dat Torfs geen voorstander is van de integratie van verschillende Vlaamse Hogescholen. “Maar die integratie zal er komen. Torfs kan de klok niet terugdraaien,” aldus een student. Ook waren de kringen van mening dat Torfs te weinig aandacht besteedt aan internationalisering. Van Maex vonden ze dan weer dat ze meer realiteitszin aan de dag legde dan Torfs, maar niet over alle thema’s een even sterk standpunt had. Bovendien waren de kringen van mening dat Maex luistert naar de verzuchtingen van de studenten. Ze ziet de universiteit bijvoorbeeld niet louter als een diplomafabriek en heeft ze oog voor de problemen van Alma. Dat zorgde ervoor dat de BAV besliste te adviseren voor Maex te stemmen. Zonder de stemmen van de studenten had ze de tweede ronde waarschijnlijk niet gehaald.

Wie het uiteindelijk wordt, Torfs of Maex, weten we normaal gezien vrijdag 17 mei… Donderdag houdt LOKO een opnieuw een Bijzondere Algemene Vergadering om te bepalen of ze opnieuw voor Maex zullen stemmen, of toch voor Torfs.

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s