Connect4Life

orgaandonatie

Gelukkig voor Ruben Hamilius en Linde Vloeberghs doet zot zijn geen zeer. Zij binden zichzelf voor de komende tien dagen aan elkaar vast. En alsof dat nog niet genoeg is, fietsen ze op die manier de Mont Ventoux af, zwemmen ze een rivier over en gaan ze klimmen in de Alpen. Say what?

(Lore Gillekens)

Onder de slogan “tying yourself to your girlfriend is a challenge, saving a life is easy” zal het koppel 10 dagen lang vastgebonden zijn met een touw van 80 centimeter. Ik spreek met hen af in hun laatste uren van vrijheid. Na ons gesprek worden ze onherroepelijk vastgebonden en vertrekken ze op reis. De vraag van 10 miljoen: waarom in godsnaam gaan zij deze uitdaging aan?

“We wilden mensen helpen”

Linde verduidelijkt dat zowel zij als Ruben graag iets wilden doen voor het goede doel. “We werken allebei voor een multinational. Op het einde van de dag gaat dat om producten verkopen waarmee je de mensen niet echt helpt. Het gaat vooral om meer verkopen dan de concurrentie. We misten iets en wilden mensen helpen. Daarom wilden we ons inzetten voor het goede doel”.

Linde en Ruben

Vreemd genoeg ontstond het idee om zich aan elkaar vast te binden nog voor ze het goede doel gevonden hadden. “Dat was eigenlijk een idee van Ruben”, legt Linde uit. “Nadat we zijn afgestudeerd is hij een maand gaan rondtrekken in Zuid-Oost Azië en twee weken daarna ben ik voor drie maanden naar India vertrokken. Dan hebben we elkaar toch lang moeten missen. Ruben zei dat hij mij ging vastbinden als ik terugkwam. Dat idee is blijven leven. Onze vrienden verklaarden ons voor zot”. “Uiteindelijk dachten we dat het beter was om dat idee aan een goed doel te koppelen. anders hadden we na dag twee misschien geen motivatie meer”, vult Ruben aan.

Orgaandonatie

En dus ging het koppel op zoek naar een goed doel waar ze beiden konden achter staan. Uiteindelijk kwamen ze in contact met de mensen van Reborn to be alive. Deze organisatie zet zich in voor het bespreekbaar en bekend maken van orgaandonatie. Zij bieden informatie en proberen zoveel mogelijk mensen zich te laten registreren als orgaandonor.

In België is iedereen automatisch orgaandonor na hun overlijden. Waarom dan toch nog registeren? Wanneer iemand die niet geregistreerd staat als orgaandonor komt te overlijden, is de arts verplicht toestemming te vragen aan de familie. In de praktijk wordt er in 15 tot 20% van de gevallen geweigerd. Je registreren als orgaandonor kan dus levens redden. “En het is zo makkelijk. Het enige dat je moet doen is je identiteitskaart meenemen en een handtekening zetten”, vult Linde aan.

Ruben en Linde zullen 10 dagen lang verschillende uitdagingen aangaan om geld in te zamelen. Hun vriend Lionel gaat met hen mee om alles vast te leggen. Ondertussen kan iedereen zich in de week van 13 tot 17 mei op verschillende plaatsen in Leuven laten registeren als orgaandonor. Linde en Ruben hopen op deze manier 500 mensen te overhalen zich te laten registreren. Ze richten zich daarvoor specifiek op studenten.

challenges

Ken je vriendje!

Voor Ruben en Linde zich vastketenen beslis ik hen nog snel te onderwerpen aan een ken-je-vriendje-ronde. Hoe goed kent Linde haar vriend?

Wie gaat het het moeilijkste hebben?
Linde: “Ruben gaat sowieso zeggen: Linde als ze haar regels heeft (lacht). Maar ik denk inderdaad dat ik het meest moeite ga hebben”.
Ruben: “Als iemand van ons zich gaat willen losrukken van het touw zal het Linde zijn, met al die hormonen” (lacht).

Wat is Ruben zijn lievelingsgerecht?
Linde: “Alles met mayonaise! Ruben eet bij alles mayonaise, een echte Bourgondiër (lacht). Neen, dat vind ik echt een moeilijke. Spaghetti of een stuk vlees of zo. Maar een echt lievelingsgerecht? Dat vind ik moeilijk”.
Ruben: “Koud voedsel met mayonaise. En dat is echt waar!”

Wat is zijn favoriete vakantiebestemming?
Linde: “Zwitserland”
Ruben: “ergens waar je kan klimmen, de Alpen waarschijnlijk”.

Aan wat zal Ruben zich het snelst irriteren tijdens die 10 dagen?
Linde: “ik denk aan het feit dat we alles samen gaan moeten beslissen. Alles samen doen, dat wordt moeilijk. We zijn het gewoon om elk ons eigen ding te doen. Er is niet echt een ‘sloef’ in onze relatie. Dus ofwel vinden wij een compromis, ofwel doen wij elk ons eigen ding. Nu gaan we echt alles samen moeten beslissen, volgens mij wordt dat het moeilijkste”.
Ruben: “dat ik alles ga moeten uitleggen voor ik iets doe en niet meteen met iets kan starten. Voor ik dingen kan beginnen uitvoeren, ga ik eerst moeten uitleggen wat ik ga doen. En ik kan niet goed stilzitten, dus dat wordt moeilijk”.

Wie vindt hij de knapste celebrity?
Linde: “Mila Kunis denk ik”
Ruben: “Oei, dat vind ik echt moeilijk. Mag het echt van overal zijn? Mag ik misschien die Franse mevrouw noemen die mee met ons gaat klimmen? Maar dat is wel geen echte celebrity… Vroeger was ik fan van Sandra Bullock”.
Linde dacht nochtans dat je Mila Kunis zou kiezen. “Neen, te cliché”.

Wil jij je laten registreren als orgaandonor tussen 13 en 17 mei?
Universiteitshallen: maandag tot vrijdag 10u – 17u (donderdag tot 20u)
Gasthuisberg: dinsdag 14u – 17u
De Nayer: woensdag 14u-17u

Neem zeker een kijkje op  de site van connect4life!

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s