CD&V: beleid

Uit onze vorige interviews bleek dat huisvesting, het samenleven van studenten en Leuvenaars, participatie en de stijl van Louis Tobback hete hangijzers zijn in Leuven. Lies Corneille, Bieke Verlinden, Sabine Bovend’aerde,Afbeelding Renate Hufkens en Hagen Goyvaerts lieten er hun licht al over schijnen. Vandaag is het de beurt aan Karin Brouwers van CD&V.

(Celine Baeten)

Karin zit al 25 jaar in de gemeenteraad en was 9 jaar actief als schepen. Tijdens haar periode als schepen werkte ze intens samen met burgemeester Tobback. Ze vindt dan ook dat de kritiek op Tobbacks stijl en aanpak niet terecht is: “Ik vond dat als je goede argumenten en een goed dossier had, je altijd met hem kon praten en hij compromisbereid was. Hij had ook altijd begrip voor CD&V. Dus ik vind absoluut niet dat je kan zeggen dat Tobback als een alleenheerser over Leuven regeert.” Toch begrijpt Karin wel waar de kritiek vandaan komt. “Hij heeft een stijl die wat ouder aandoet, zo dat strenge, vaderlijke is gewoon eigen aan een andere generatie. Ik denk dat je alles in zijn tijd moet zien. De oudere generatie politici doen op een andere manier aan politiek: veel bombastischer, met veel meer gevoel voor retoriek ook. Tobback is in zekere zin een figuur uit een andere tijd, maar dat is niet per se negatief. Maar intern, in het schepencollege, hanteert hij een andere stijl.”

Participatie? Het algemeen belang primeert

CD&V vindt net als alle andere Leuvens partijen dat de stad nog wel moet werken aan participatie van de Leuvenaar. Maar Karin wil de commentaar op het gebrek aan inspraak toch wat nuanceren. “Het wordt een beetje overdreven door de oppositie. Uit een evaluatie van de centrumsteden blijkt dat de Leuvenaar heel tevreden is over zijn stad. Er is maar een klein minpuntje: participatie. Dat wordt dan opgeblazen door de oppositie terwijl ik vind dat er veel gebeurt rond het thema. Met de belangrijkste bezwaren wordt hier altijd rekening gehouden. Bij openbare werken is er bijvoorbeeld altijd inspraak. En soms wordt er rekening mee gehouden, maar soms ook niet. Op een keer moet je wel beslissen natuurlijk.”

Karin vindt ook dat er al veel gedaan wordt rond inspraak: “In de bestuursnota staat er een hele paragraaf rond participatie. Nu is er door de sociale media ook meer mogelijk. We gaan dat nu concreet uitwerken en ik hoop wel dat ze er nu snel werk van zullen maken, maar de ene dienst zal er al rapper mee vertrokken zijn dan de anderen.”

Toch vindt Karin dat er grenzen zijn aan de participatie van de Leuvenaar. “Het algemeen belang primeert voor mij. Mensen moeten dan ook zo verstandig zijn om na te denken over het algemeen nut van iets en niet alleen kijken naar ‘ik wil dat fietspad niet in mijne achtertuin.’ Ik vind dat je als politicus niet altijd moet toegeven. Op een bepaald moment moet je kunnen beslissen.”

Leuven op de toeristische kaart

Ook op vlak van toerisme vindt Karin dat Leuven goed bezig is. “Er zijn de laatste jaren heel veel hotels bijgekomen en we hebben nu een heel mooi museum erbij, Museum M. Het Begijnhof is ook werelderfgoed.” aldus Karin. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Karin wil ex-erasmusstudenten inschakelen om Leuven mee op de kaart te zetten. “We willen proberen buitenlandse studenten die in Leuven gestudeerd hebben, in te zetten als een soort ambassadeur voor onze stad. Dat is een idee dat nu in onze bestuursnota staat. Ik denk dat je met kleine dingen ook veel kan doen.” Karin vindt verder dat de stad de nabijheid van de luchthaven veel meer moet uitspelen: “Je bent met de trein op een kwartier van Zaventem in Leuven. Dat moeten we echt promoten. Leuven heeft een groener en veiliger imago dan Brussel. Ik denk dat veel toeristen of zakenmensen hier even graag zitten. Dus we moeten dat zeker aanmoedigen.”

  

“Jonge gezinnen beginnen andere keuzes te maken”

Het betaalbaar maken van woningen staat in het partijprogramma van elke Leuvense partij. Maar dat ook effectief doen blijkt niet zo evident. “Er staat van alles in de steigers wat sociale woningen en huurwoningen betreft”, aldus Karin. “Ze worden momenteel gebouwd aan de Vaart en aan de centrale werkplaatsten ook. Maar wonen is gewoon duur geworden, dat is overal zo en het is heel moeilijk om in te grijpen op die commerciële markt.” Toch merkt Karin dat jonge gezinnen terug andere keuzes beginnen te maken. “Ik merk steeds vaker dat jonge gezinnen, vaak tweeverdieners en universitairen uit ecologische overwegingen niet in een villa op de buiten gaan wonen. Deze generatie stapt af van het idee om groot te wonen in het groen. Ze verbouwen liever een kleiner rijhuis in de stad. Ik vind dat  persoonlijk een goede evolutie en hoop dat het ook de stadsvlucht wat kan tegengaan.”

“LOKO wordt op haar wenken bediend”

Karin vindt ook dat er in de nieuwe bestuursnota tegemoet gekomen is aan de kritiek van LOKO. “We zijn op zoek naar goede ideeën om samenleven tussen studenten en bewoners in een straat te bevorderen.” Karin vindt het een goed idee om daarvoor op kleine schaal te beginnen. Zo zouden kleine initiatieven het samenleven van studenten en Leuvenaars in bepaalde straten kunnen bevorderen. “Waarom kan men tijdens de examens niet zeggen ‘ik kook een potje bij voor de studenten hier in de straat maar in de plaats komt die student dan eens babysitten?’ Zo hopen wij dat die jonge gezinnen ook meer gestimuleerd worden om in de stad te blijven en kunnen we misschien tot meer samenhorigheid komen. Dat komt de stad alleen maar ten goede.” Karins ideeën zijn gebaseerd op wederzijds begrip en respect. “Als we voor mekaar eens iets doen, is er geen probleem als er eens een keer een kotfeest is. Dat is misschien een stom voorbeeld maar als je dat soort tips kan (je) geven aan buurten waar studenten en gewone Leuvenaars samenwonen, geraken we misschien al heel ver. Maar nu is er dus een volledig hoofdstukje in de bestuursnota aan gewijd. LOKO wordt dus op haar wenken bediend.”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s