Het ijsjesrapport!

DSCN2059Een week geleden vroegen we jullie naar het beste ijssalon van Leuven. De vier winnaars van de poll waren ’t Galetje, De Croccantino, Gelateria Decadenza en La Casa Nostra. Jullie vragen, wij draaien: LeuvenXL deed de smaaktest.

(Lore Gillekens)

 1. ‘t Galetje (Tiensestraat)

DSCN2058
Het moderne en kleurrijke interieur van ’t Galetje

prijs/hoeveelheid: Bij ’t Galetje rekenen ze 1,30 euro per “bol”, zeg maar spatels. Je krijgt er waar voor je geld: enorm grote porties, ik kreeg met moeite twee bollen op.

 Wachttijd: Bij het minste beetje zon staan er lange rijen aan te schuiven voor een ijsje van ’t Galetje. De ijsjeszaak is ongemeen populair bij de studentenbevolking. Hou dus rekening met iets langere wachtrijen dan elders, al gaat het meestal goed vooruit.

 Smaak: Een zeer uitgebreide keuze bij ’t Galetje, ze hebben maar liefst 21 smaken in de aanbieding. Naast de klassiekers als chocolade, vanille, aardbei en banaan, kan je ook genieten van cookiessmaak, sorbetsmaken, witte chocolade of speculaas. Ik proefde in alle ijssalons de chocoladesmaak. En die was bij ’t Galetje zeer lekker. Iets meer een melkchocoladesmaak dan bij de andere ijsjeszaken, ideaal voor de zoetebekken dus.

 Extra’s: ’t Galetje heeft altijd een “smaak van de week”, die wat specialer kan zijn. Toen ik langs ging was de smaak van de week after eight: munt en chocolade dus. Wie graag nieuwe smaken ontdekt komt hier aan zijn trekken.

2. La Casa Nostra (Tiensestraat)

DSCN2060
Italiaanse smaken bij La Casa Nostra

 

Prijs/hoeveelheid: Ook bij La Casa Nostra krijg je een bol voor 1,30 euro. De hoeveelheid is hier wel wat minder dan bij de andere ijsjeszaken.

 Wachttijd: Minder lange wachtrijen dan bij ’t Galetje. En het gaat goed vooruit. Wie niet veel tijd heeft voor een zoete zonde is hier aan het juiste adres.

 Smaak: Bij La Casa Nostra een iets beperktere keuze, maar nog steeds 16 verschillende smaken in de aanbieding. Hier hebben ze vooral speciale smaken, denk maar aan Kinder, Oreo, Ferrero Rocher en Snickers. Dit naar echt Italiaans voorbeeld. De chocolade smaakte uitstekend! De donkere chocoladesmaak deed me terugdenken aan het echte Italiaanse ijs.

 Extra’s: Geen smaak van de week of specialiteit van het huis bij La Casa Nostra. Maar wel alles zelf gemaakt en naar Italiaans voorbeeld.

3. Gelateria Decadenza (Ladeuzeplein)

Decadenza
Grote Bergen ijs aan het Ladeuzeplein

 Prijs/hoeveelheid: De naam alleen zegt het al: decadenza! Dat betekent enorme porties, volgens mij de grootste van Leuven! Maar voor al dat lekkers betaal je ook wat meer dan in de Tiensestraat: 1,5 euro per bol.

 Wachttijd: De ideale ligging van Gelateria Decadenza maakt dat ook hier snel wachtrijen kunnen opduiken. Al bij al ging het wel snel vooruit.

 Smaak: Dit was de enige ijsjeszaak waar je meer dan 1 chocoladesmaak kon kiezen. Naast de gewone roomijsversie, ging ik dus ook voor de chocoladesorbet, iets wat ik nog nergens was tegengekomen. De sorbetsmaak viel wat tegen. Het had een zeer donkere chocoladesmaak en een waterige textuur, wat je van sorbet wel kunt verwachten. Fruitsorbets blijken toch meer mijn ding te zijn. De gewone roomijschocolade was dan weer wel lekker. Een zeer felle smaak van melkchocolade.

 Extra’s: Elke vrijdag kan je hier terecht voor suikervrij ijs. Daarnaast kan je bij Gelateria Decadenza elke smaak aanvragen. Zo maakten ze op vraag van enkele klanten reeds cent wafersijs en oreosmaak. Volgens de uitbater kunnen ze elke mogelijke smaak maken omdat zij “de chemie van het ijs maken begrijpen”, dus iedereen met zotte ideeën weet waar naartoe.

 4. Croccantino (Vanderkelenstraat)

DSCN2055
IJs en nog veel meer bij Croccantino

 Prijs/hoeveelheid: Ook hier vragen ze 1,5 euro voor een bol. Maar je krijgt dan ook waar voor je geld. Enorme spatels ijs worden op het horentje neergeploft.

 Wachttijd: Door de goede ligging van Croccantino (ideaal voor een pauze tijdens het shoppen) kan er al snel een enorme file staan bij mooi weer. Even wachten is de boodschap.

 Smaak: Ook hier enorm veel verschillende smaken, net als bij ’t Galetje maar liefst 21! Vooral de meer traditionele smaken vind je hier terug: chocolade, stracciatella, hazelnoot, banaan enzovoort. De chocolade proefde lekker. Wel een felle hazelnoottoets, ik vond dit aangenaam, maar je moet er wel voor zijn natuurlijk.

 Extra’s: Veel extra keuze bij Croccantino. Naast ijs kan je ook genieten van warme wafels, pannenkoeken, panini’s en (worsten)broodjes. Geen smaak van de week of specialiteit. “Alles is zelfgemaakt, dus elke smaak is onze specialiteit”.

Kortom: Qua ijsjes geen gebrek in het Leuvense centrum! Op een paar stappen van elkaar vind je al snel een enorme diversiteit aan ijssalons. En de kwaliteit is hoog! IJs in Leuven is wel wat aan de dure kant: 1,30 à 1,50 euro per bol. ’t Galetje werd door jullie massaal verkozen als beste ijsjeszaak van Leuven en het loste de belofte ook in. Lekker ijs en grote porties, de beste prijs/hoeveelheid verhouding! Maar de verrassing van deze zoektocht was toch wel La Casa Nostra, de donkerdere chocoladesmaak kon mij echt bekoren en wie graag eens een “specialleke” proeft, is hier aan het juiste adres.

 

 

 

                       

5 gedachten over “Het ijsjesrapport!”

  1. Het allerbeste ijs vind je niet in Leuven maar in Kessel-Lo nml bij Popeye op de Boven-Lo.
    Niks fancy, alleen vanille en een tweede smaak (chokolode, mokka…).

    Uniek, het ommetje dubbel en dik waard!

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s