Utile & Dulci: het nuttige aan het aangename koppelen

Praesidiumverkiezingen in Leuven

Elke zichzelf respecterende student weet dat het na de paasvakantie kiesweken zijn in Leuven. Studentenkringen halen alles uit de kast om ervoor te zorgen dat hun nieuwe praesidia verkozen worden. Maar schiet zo’n groots opgevatte kiesweek haar doel niet voorbij?
(Celine Baeten)

De kiesweek van Ekonomika, de studentenvereniging van de faculteit Economische Wetenschappen, is traditioneel de grootste. Kosten noch moeite worden gespaard om studenten te doen stemmen. Maar weten studenten wel waar ze voor gaan stemmen? Ik ging het uitzoeken op de kiesweek van Ekonomika.

Dulci, dulci, dulci

Afgelopen maandag, dinsdag en woensdag trok ik naar het Ladeuzeplein in Leuven om mij volledig onder te dompelen in de wereld van praesessen, TD’s, gratis bier en studentikoze acties. De weergoden waren de studenten alleszins goed gezind. De combinatie van veel zon, massa’s gratis bier en hamburgers lokt zo goed als elke Leuvense student uit zijn kot. Het is dan ook koppenlopen op het Ladeuzeplein.

Studenten komen duidelijk op de kiesweken af om plezier te maken. Een groepje meisjes staat enthousiast een half uur in de rij voor een gratis massage, en wat verder springt een echte waaghals van een 5 meter hoge kraan op een gigantisch luchtkussen. Kandidaat-praeses van Ekonomika Kjell Geurts is alvast tevreden. Hij vindt het prima dat de studenten vandaag vooral op de gratis activiteiten afkomen: “Ekonomika bestaat namelijk uit twee delen, een utitle en een dulci-gedeelte. Utile is het inspannende, dulci het ontspannende. De kiesweek is puur dulci, dulci, dulci.”

foto Facebook Ploeg Voltage
foto Facebook Ploeg Voltage

Wereldrecord waterballonen gooien

Op woensdag organiseerde Ekonomika in samenwerking met Lipton Ice Tea een gigantisch waterballonnen gevecht. Het Ladeuzeplein werd voorzien van een enorme grasmat, een groot podium en massa’s waterballonnen. Eén van de pijlers van het opkomende praesidium van Ekonomika is internationalisering. Via dit evenement trachtte ze dat in de kijker te zetten want niet alleen Leuvense studentenkringen nemen het tegen elkaar op, maar ook een aantal Brusselse en Waalse studentenverenigingen zijn voor de gelegenheid naar Leuven afgezakt. Kjell geeft toe dat het nog beter zou zijn als er effectief buitenlandse kringen zouden zijn en niet enkel Leuvense en Waalse, maar het is volgens hem toch al een stap in de goede richting.

Lipton Ice Tea Big Splash (foto Michaël Vanderheyden)
Lipton Ice Tea Big Splash (foto Michaël Vanderheyden)

Een roepende in de woestijn

Ik krijg echter de indruk dat Kjell’s boodschap wat verloren gaat in het feestgedruis. Lies, een tweedejaarsstudente Toegepaste Economische Wetenschappen, bevestigt mijn vermoeden. Ze reageert erg verbaasd als ik haar vraag of ze op de hoogte is van het programma van Ekonomika: “Programma? Goh nee, geen idee.” En ook Seppe, die in zijn eerst jaar zit, geeft toe vooral op zoek te zijn naar gratis bier en zich verder niet al te veel aan te trekken van zijn studentenvertegenwoordigers.

Wat verderop zit Lore, een rechtenstudente in de zon van een ijsje te genieten. Het Vlaams Rechtgenootschap, VRG, is dit jaar de enige studentenvereniging waar twee serieuze ploegen meedoen aan de kiesweek. Lore vertelt dat de ploegen aan het begin van de week in de les zijn komen vertellen wat zij het komende jaar willen realiseren, maar dat hun boodschap bij de meeste studenten niet blijft hangen. “Als de kiesweek eenmaal bezig is, draait het enkel nog om de gratis gadgets en fuiven, niemand die eigenlijk nog weet waarvoor ze gaan stemmen. Dat is spijtig.”

Toch doen de verschillende kringen erg hun best om hun boodschap over te brengen op hun studenten. Als je de programmaboekjes van zo goed als alle kiesweken erop naslaat, zie je dat er overal wel een debatavond georganiseerd wordt waarop het programma voor het komende werkingsjaar uit de doeken gedaan wordt. Ik loop de kandidaat-praeses van Medica, de studentenvereniging van de studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen, tegen het lijf. Hij vertelt dat zo’n debatavond erg weinig volk lokt. Om ervoor te zorgen dat ze de geneeskundestudent toch bereiken, staat hun programma ook online. “Maar je kan de studenten niet dwingen om het te lezen,” gaat Kandidaat-praeses Jasper Van Criekinge verder. “We hebben ook voor de eerste keer met een uitgebreide visietekst gewerkt en we hadden ook een infomarkt op Gasthuisberg over de werking van Medica. Daar kroop allemaal erg veel voorbereiding in, en dan kom ik in de les en zegt iemand tegen mij: ‘Hey, jij komt op als praeses niet? Zorg dan maar dat er genoeg gratis bier is deze week want vorig jaar was dat niet.’ Tot zover dan alle moeite die je in een inhoudelijke verkiezing steekt…”

913814_152167514954503_446523208_o
Gratis bier! Foto Facebook ploeg Voltage

Less is more

Misschien zou het beter zijn als de studentenkring stoppen met het allemaal zo groots te zien en wat meer teruggaan naar de essentie: het vertegenwoordigen van de studenten van hun faculteit. Timon, een student politieke wetenschappen vertelt mij dat hij vindt dat de kiesweken beter gesplitst zouden worden: “Organiseer twee verkiezingen. Eén voor de sociale functies en de onderwijsfuncties en organiseer daarvoor debatten, infoavonden en zo verder en één voor het ontspannende gedeelte. Daar passen gratis feestjes en zo wel in de campagnes.” Timon zou wel eens gelijk kunnen hebben want de studenten waren het er unaniem over eens dat het erg belangrijk is dat ze vertegenwoordigd worden bij de universiteit. Misschien zou het voor de studentenkringen geen slechte zaak als de crisis zich ook daar liet gelden…

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s