WorkShop

Naai-atelier WorkShop
Naai-atelier WorkShop

Dat het laatste deel van de Diestsestraat aan een opmars bezig is, bewezen we al door onder andere MOK en Cyaankali in de kijker te zetten. WorkShop van Marleen Eyckerman brengt de straat nog een trapje hoger. Zij vindt het fijn dat er nog een hoekje af is en hoopt eigenlijk dat dit stukje een soort Kammestraat van Leuven zal worden.

(Klaartje Janssens)
Marleen studeerde textielontwerp in Gent. Dat was haar opstapje naar de mode. Ze werkte als ontwerp in de commerciële modewereld voor grote ketens en doet dit nog steeds als freelancer. Door de samenwerkingen met China bestond het werk vooral uit computertekenen. “Ik merkte dat ik het gevoel met het materiaal wat aan het verliezen was. De passie van het beroep ging verloren. Dan ben ik met dit idee gekomen, aangezien het toen ook een opkomende trend was. Het Bestond al in de grote steden en ik probeerde het ook, maar op mijn eigen manier.”

Van stof tot rok

WorkShop leert hoe je kledij moet maken. Er zijn verschillende formules, zodat zowel totale leken als volleerde naaisters hier hun ding vinden. “Ik bied verschillende workshops aan en toon altijd andere modellen en patronen. Zo is een A-lijn rok een goed beginnersrokje. Het is redelijk moeilijk, maar je leert er onmiddellijk veel uit.” Marleen biedt bovendien dé oplossing voor dames die thuis zonder hobbykamer zitten. “Je kan hier stikmachines en een plaatsje huren. Zo heb je een beetje je eigen atelier buitenshuis. Je maakt dan je eigen project of een patroon uit een boekje. Ik help met veel plezier waar nodig, maar je wel al zelfstandig kunnen werken.”

Marleen en haar passie
Marleen en haar passie

De website van WorkShop, het interieur en de voorbeeldrokjes zijn allemaal zeer kleurrijk en fleurig. Het optimisme en de levendigheid van Marleen komen mooi naar voren in alles wat ze doet. “Het is een passie en ik voel mij goed in deze ruimte, waardoor ik inderdaad wel positief ben ingesteld. Als de mensen wat beginnen stressen, ben ik degene die zegt ‘ooh komt in orde.’ (lacht)” De klanten knikken in ieder geval bevestigend.

IMG_4466

         IMG_4498

IMG_4497

                         IMG_4500

Fashion fades, only style remains the same

Deze spreuk van Coco Chanel die op de ruit van WorkShop pronkt, toont Marleens beeld van mode. Ze vindt het zeer belangrijk dat haar klanten mooie, duurzame kledij maken. “Ik wil dat mensen hun eigen stijl volgen. Je ontwerpen moeten mooi zijn, maar moeten vooral bij jezelf passen. Niet zomaar een stuk maken dat zogenaamd fashion zijn, maar een jaar later weggegooid zal worden. Je moet ze jaren kunnen dragen. Dat is ook de reden waarom ik de winkel klein en eigen wil houden.”

IMG_4492

IMG_4481IMG_4491

Gezelligheid troef

Marleen houdt ervan als de mensen onder elkaar bezig zijn en de tijd nemen om aan hun stuk te werken. Drie dames zijn tijdens mijn bezoek bezig aan een rokje en een jurk. Ze zijn alle drie laaiend enthousiast. “Het is chique om iets zelf te kunnen maken. Ik ben niet van de handigste, maar Marleen legt het heel goed uit en nu heb ik ondertussen al twee rokjes afgewerkt. Ze zorgt voor goede begeleiding en heeft veel geduld. Volgens haar klanten is dat af en toe wel nodig.”

IMG_4484

De creatievelingen zijn het perfecte voorbeeld van het feit dat Marleen je van nul alles leert en je vooral zin doet krijgen.
“Toen we de eerste keer naar hier kwamen, waren we wat overdonderd. Wij kwamen binnen met een lap stof en als we dan voorbeelden zagen hangen, dachten we ‘wow, gaat dat het worden?!’ En kijk, ondertussen zijn we al een paar rokjes verder! Dus je leert stap voor stap, het is super leerrijk en je krijgt er plezier in om je eigen stuks te maken.”

WorkShop
Diestsestraat 174

Openingsuren:
don-vrij: 11 -18u
za: 10 -18u

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s