Santé, cheers, scholl, gezondheid!

nieuwbanner

 

 

Nederlanders, Spanjaarden, Australiërs, Canadezen, Duitsers,… Al deze nationaliteiten waren vandaag aanwezig op het Zythos bierfestival in de Brabanthal.  Wat drijft deze mensen tot in het verre Leuven en vooral wat vinden zij van onze Belgische bieren? Ik ging op onderzoek uit.

(Klaartje Janssens)

Wanneer ik aankom aan de Brabanthal is het duidelijk dat ik niet alleen ben. De parkings zijn goedgevuld met wagens en bussen met nummerplaten van over heel Europa. Ik passeer onmiddellijk aan de eethoek. De geur van hamburgers en frieten laat me al niet meer los. Eens in de inkomhal ben ik op zoek naar Yannick De Cocqeau, een van de verantwoordelijken voor het evenement. Door de massa en het luide geroezemoes door ga ik hem nooit vinden. Gelukkig staan de dames aan de infobalie me graag te hulp. Ze leiden me naar een blonde, jonge, smalle gast met een witte t-shirt: gevonden! Yannick heeft er duidelijk zin in en van stress is geen sprake. Hij leidt me naar een lokaaltje met uitzicht over de hele beurs. Een babbeltje zal hier net iets beter gaan.

De Brabanthal gevuld met bierbrouwers
“Zythos is een onderdeel van de CBP. Ons doel is de biercultuur in België in de kijker zetten. We willen wat afstappen van de zuipcultuur en consumenten bier beter leren kennen. Het is net als wijn een bewust product en via evenementen als dit proberen we de meerwaarde van bier bij de mensen te brengen.”
Zythos is een vzw en ook heel het bierfestival draait op vrijwilligers. Allemaal gekleed in witte t-shirts staan ze de bezoekers graag te hulp. Hoewel de communicatie van Zythos enkel in het Nederlands verloopt, zijn er bezoekers van over de hele wereld. “We krijgen vragen van Australiërs over hoe ze hier best geraken. Dat is wel fijn als je zo’n bevestiging krijgt. We houden het evenement ook zeer toegankelijk. De inkom is gratis en voor een bierproevertje betaal je 1,40 euro per glas (15cl).”
De standen op de beurs zijn enkel bezet door Belgische bierbrouwerijen en –firma’s. In totaal zijn dit jaar meer dan 100 standhouders aanwezig. Ze krijgen elk dezelfde stand die op hun manier mogen inkleden. “De standen zijn gratis. Op die manier willen we ervoor zorgen dat kleine brouwerijen evenveel kans en waardigheid krijgen op het event dan bijvoorbeeld ABInbev. De brouwerijen krijgen bovendien voorrang op de bierfirma’s. Zo willen we onze appreciatie tonen voor de harde inspanningen die de brouwerijen leveren met hun eigen installaties.”

Om leken zoals mezelf wat te sturen in het grote aanbod, biedt Zythos hulp van verschillende bieradviseurs. Ze staan pal in het midden van de zaal onder een rode tent. Niet te missen. Eric Vandeperre stond mij te hulp. “Ik geeft les aan hotelscholen en daarlangs nog andere biercursussen. Door hier te staan wil ik mijn kennis overbrengen aan de bezoekers. Aan de hand van enkele vragen leid ik hen naar het bier dat het best bij hun past.” Op het Bierfestival zijn maar liefst 500 bieren te proeven. Eric beweert dat hij er slechts een twintigtal nog niet van kent. Een echte kenner dus. Ik vraag welk nieuw bier een Duveldrinker kan ontdekken. Hij stuurt me richting Keizer Karel Ommegang of Omer. Hij lijkt geen seconde te twijfelen, dus ik geloof hem op zijn woord.

IMG_4702

Dat de diversiteit onder de bezoekers immens is, is onbetwistbaar. Kinderen van 4 jaar met paardenstaartjes tot mannen  van 80 jaar met hoeden, ze zijn allemaal aanwezig. In het lawaai van de massa herken ik Duits, Engels en krijg ik af en toe het gevoel op een camping te zijn aan al het Hollands te horen. Meteen vallen drie jongemannen me op. Ze staan wat onwennig rond te dralen met een Sint-Bernardus in de hand. Naar mate ik dichter kom zie ik dat ze gekleed zijn in echte lederhosen. Daar moet ik het fijne van weten. “Ik ben een maand geleden naar Gent verhuisd voor mijn studies,” legt een van de jongens me uit. “Deze twee vrienden kwamen me bezoeken, dus zocht ik een leuk evenement op. Toen ik dit zag was ik meteen verkocht: Duitsers en bier, een betere combinatie bestaat er niet.” Zijn vriend is blijkbaar verrast door het verschil tussen het Duitse en het Belgische bier. “De bieren die ik vandaag al heb gedronken zijn zeer verschillend van smaak en zeer verfijnd. In Duitsland drinken wij halve liters om dronken te worden, in België is het echt om te genieten.” Vzw Zythos is zo te horen dus geslaagd in hun opzet om de meerwaarde van bier aan de man te brengen. De mannen hebben tot nu toe zes biertjes naar binnen gewerkt, maar geven aan dat dit zeker nog niet het laatste is.IMG_4687

Wat verderop staat een groepje pronte dames luidkeels te kibbelen met een man. De zes dames zijn het niet eens over de smaak, echte kenners? Blijkbaar heb ik net de moeder van de organisator getroffen. Mevrouw Rumes heeft een knap grijs coupje en haar bierhengsel verklapt dat ze al vaker zulke events heeft bijgewoond. “Samen met deze vijf dames zitten wij in een bierclub. We bezoeken kleinere brouwerijen en wonen af en toe proeverijen bij.”
Plots wordt het moeilijk om de mening van de dames uit elkaar te houden. De ene houdt van bier omdat er zoveel variatie is, de andere apprecieert het dan weer bij een goed menu. Over één ding zijn ze het in elk geval eens: vrouwen moeten niét bij zoet bier blijven. “Vrouwen moeten andere bieren leren drinken. Schotel ze eenmaal een Trippel van 9°C voor en ze zullen niet meer naar hun vertrouwde Kriek grijpen,”klinkt het. Aan gezelligheid zal het deze dames zeker niet ontbreken.

IMG_4711

De grote verscheidenheid tussen de bezoekers, de standhouders én de biersoorten zorgen voor een gezellige drukte in de Brabanthal. Ambiance is verzekerd! Zelfs als je niet van bier houdt zal je hier toch een paar fijne uurtjes kunnen doorbrengen. Snuif de sfeer op en geef je ogen de kost geven aan de gekke verkleedpartijen van de aanwezige bierliefhebbers.

Het Zytthos Bierfestival loopt ook morgen nog van 11 tot 21 uur. Een plaats op de parking kost je 4 euro, maar er zijn ook pendelbussen vanaf Leuven Station. Bereid je alvast voor door even het programma te bekijken.

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s