Vlaams Belang: Hagen Goyvaerts

“Ik ben de luis in de pels van het schepencollege”Hagen Goyvaerts

Of het niet moeilijk is, als enige van zijn partij in de gemeenteraad zetelen? “Het is natuurlijk leuker met collega’s, maar het deert mij niet om daar alleen te zitten”. Ondanks de magere verkiezingsuitkomst staat Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang) als een rots achter zijn partij. Vandaag leren we de man achter de politicus kennen, volgende week meer over het eenmansbeleid vanuit de oppositie.

(Lore Gillekens)

Wemmel, het boerendorp bij uitstek

Hagen Goyvaerts is voltijds politicus. Buiten gemeenteraadslid van Leuven is hij ook Vlaams parlementslid. Goyvaerts groeide op in een politiek nest. Zijn ouders waren boven alles Vlaamsgezind. “Wij woonden in Wemmel, het boerendorp bij uitstek. Meer en meer werd Wemmel onder de voet gelopen door Franstaligen uit Brussel. Wemmel kreeg op een gegeven moment het statuut van faciliteitengemeente. Dat heeft de Vlaamse reflex van mijn ouders alleen maar aangescherpt”. Zijn moeder was de eerste die de stap naar de lokale politiek zette, eerst voor de Volksunie, daarna voor het toenmalige Vlaams Blok. In de jaren ’90 ging ook Hagen de politieke toer op, en volgde het pad van zijn moeder. “Ik wilde niet voor een traditionele partij gaan, want dat interesseerde mij helemaal niet. Het Vlaams Blok was voor mij de partij die verandering kon brengen”.

Ingenieurs gezocht

Goyvaerts heeft een opleiding ingenieur kernenergie achter de rug. En het is volgens hem belangrijk dat er meer mensen met technische bagage in de politiek stappen. “Ik ben in de politiek gegaan omdat ik van oordeel was dat er veel te veel dokters en advocaten in de politiek zaten. Onze maatschappij wordt steeds complexer. De politieke vraagstukken die zich stellen vragen steeds meer technische voorkennis”. Debatten over kernenergie, nanotechnologie en DNA databanken, daar kan Hagen Goyvaerts naar eigen zeggen iets bijbrengen. “Ik ben geen specialist in het schrijven van wetteksten, maar over de voor- of nadelen van technische aspecten kan ik altijd iets zeggen”.

Leuven: een stad op mensenmaat

Naast de nationale politiek zet Hagen zich volledig in voor Leuven. Hij leerde zijn vrouw kennen in de stad en is er niet meer weggegaan. Voor Hagen vormde Leuven een goed alternatief voor Brussel. “Gelet op de jaren die ik had school gelopen in Brussel, had ik het met die stad wel gehad. Dat had te maken met de toenemende vervreemding, die toen al aan de orde was”. Leuven spreekt hem veel meer aan. “Het is een stad op mensenmaat. Je hebt hier niet de problemen van een grootstad als Antwerpen, Brussel of Gent. Je hebt hier nog de normale menselijke contacten, je bent geen nummer en dat maakt het leefbaar. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn, maar Leuven is een aangename stad om te wonen. Alles is ook vlot bereikbaar. De laatste tijd niet meer zozeer met de wagen, wel met de fiets. Maar ik ben niet zo’n fietser”.

Luis in de pels

Al sinds 2000 zit Hagen in de gemeenteraad. Vlaams Belang begon in Leuven met 1 verkozene, klom op tot 5 in 2006 en is nu terug bij 1. Goyvaerts is de enige verkozene van zijn partij. “Het is natuurlijk leuker om met meerdere collega’s in een fractie te zitten, dan kan je het werk beter verdelen en overleggen. Maar ik ben al zoveel jaren actief in de Leuvense politiek, het deert mij niet om daar alleen te zitten. Ik ben verkozen door de Leuvense bevolking om mijn politieke standpunten te verdedigen en mijn ding te doen. Ik ben ook lid van de oppositie en in die zin een soort luis in de pels van het schepencollege.” Dit laatste lijkt Goyvaerts wel te bevallen. Hij bijt zich dan ook vast in dossiers en wil van alles op de hoogte zijn, ook al is dit enorm tijdrovend. “Ik heb voldoende dossierkennis om mijn mannetje te staan. Ik speel al sinds 2000 het politieke spel van oppositie en meerderheid met Louis Tobback en zijn schepencollege, dit gaat voor mij gewoon verder.” Benieuwd hoe dit politieke spel eruit ziet voor Hagen Goyvaerts? Volgende week op LeuvenXL!

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s