N-VA: Beleid

2012 werd een spannend jaar. N-VA trok voor de eerste keer zonder CD&V naar de Leuvense kiezer. Renate Hufkens verdedigde de tweede plaats op de lijst. Met glans, zo blijkt. De politica buigt zich hoofdzakelijk over dossiers openbare werken, veiligheid en mobiliteit.

(Li’s Verheyden)

Renate Hufkens N-VA
Renate Hufkens

Verkiezingen 2012
N-VA kwam niet van een kale verkiezingsreis thuis. Ze maken dan wel geen deel uit van de meerderheid, maar “N-VA is met haar negen leden de grootste fractie van de oppositie. We kunnen echt wel doorwegen en worden gerespecteerd als medespeler. Sinds 2012 staat in het gemeentedecreet dat de gemeenteraad uitzonderlijk samengeroepen kan worden wanneer minimum 20% van de raadsleden hierom vraagt. N-VA zou met haar negenhoofdige fractie dus op eigen houtje een gemeenteraad bij elkaar kunnen roepen. Enkel in uitzonderlijke gevallen natuurlijk.”

Mobiliteit, veiligheid en openbare werken
Binnen hun fractie focust Renate zich het meest op openbare werken, veiligheid en mobiliteit. Dat laatste boeit haar al van jongsaf. Nog steeds trekt ze er tijdens haar vrije momenten graag met de koersfiets op uit. “Iedereen begeeft zich dagelijks in het verkeer. Het is een heel zichtbaar gegeven.” De nieuwe fietsenparking op het Pieter De Somerplein, de verkeerssituatie aan het stationsplein en infrastructuurwerken in de deelgemeenten zijn haar recente aandachtspunten. “Het is een voortdurend leertraject. Je bent meer waakzaam voor de onderwerpen wanneer je de krant leest bijvoorbeeld.” Renate ziet graag een integraal fietsbeleid in Leuven. “Maar de meerderheid wil behoud. N-VA wil verandering. De oppositie functioneert pas goed wanneer je je kritiek op zo’n manier kan funderen dat je de meerderheid kan meetrekken.” Maar die meerderheid kan wel flexibeler, vindt Renate Hufkens.

Fietsen in Leuven
Fietsen in Leuven

Inspraak
“Wat burgers vinden is heel belangrijk, biedt een meerwaarde, maar momenteel wordt daar soms smalend over gedaan. De burgemeester vindt dat er al teveel actiecomités zijn. Volgens mij zijn die net wel belangrijk. Het is niet zo dat de gemeenteraad onmiddellijk hun ideeën zal overnemen, maar het is toch belangrijk om verschillende visies te horen, dat mensen betrokken worden. De fietsenbond heeft bijvoorbeeld veel goede ideeën, maar er wordt zelden naar geluisterd. En in een vroeg stadium hoeft inspraak niet meer tijd en geld te kosten.

Wat als…
Wat zou Renate Hufkens tot slot doen wanneer ze carte blanche kreeg? “In dat geval zou ik eerst beter fietsverbindingen met de deelgemeenten willen voorzien en zou ik willen werken aan een veiligere verkeerssituatie voor de zwakke weggebruiker.”

Wij zijn alvast benieuwd naar de fietstoekomst van Leuven.

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s