Interview met Delphine Dumon, frontvrouw van Stella Nova

Delphine Dumon (23) is de frontvrouw van de jonge Leuvense band Stella Nova. De zeskoppige band brengt een mix van (neo)soul, funk, pop en reggae. Delphine zong jarenlang bij Scala, het bekende meisjeskoor van de broers Kolacny. “ Ik heb veel geleerd bij Scala maar ik ben blij dat ik nu mijn eigen ding kan doen”.

stella3
Stella Nova met Korneel Boon (drum),  Roel D’Hont (gitaar), Thomas De Baets (piano), Pieter Taccoen (bass), Reindert Spanhove (saxofoon) en Delphine Dumon (zang)

 

(Eveline Matthysen)

 

Vanwaar de naam Stella Nova?

Goh, dat was echt een zware bevalling. We hebben heel lang geen naam gehad maar omdat er een optreden aankwam moesten we wel de knoop doorhakken. Omdat we uit Leuven komen krijgen we regelmatig de vraag of onze groepsnaam verwijst naar Stella Artois . Dat is niet zo,  Stella Nova klonk gewoon goed.

Jullie zijn goed bezig: vorig jaar stonden jullie op marktrock als winnaars van students on stage en binnenkort staan jullie in de AB met de finale van de rockrace.

Ja dat is wel waar. Maar hoe hoger je komt, hoe meer groepen je ziet en hoe relatiever je eigen succes weer wordt. Dan ga je bijvoorbeeld kijken naar de rockrally en daar ligt het niveau nog hoger. Hoeveel Belgische bands overleven er van hun muziek alleen? Dat zijn er niet veel. Ook al winnen we nu een paar wedstrijden: we mogen ons hoofd niet op hol laten brengen.

We moeten echt nog groeien als groep. Ik kom uit Scala en daar heb ik wel veel geleerd maar ik had nog nooit zelf nummers gemaakt. Ik merk nu al heel erg het verschil met onze eerste nummers. We willen die nu bijna niet meer spelen omdat onze huidige nummers al veel sterker zijn.

Wou je als kind altijd al zangeres worden?

Als kind zong ik al veel, maar daarom niet per se goed. Ik zong altijd mee met mijn cassetjes, foute nineties muziek vooral ( lacht). Als kind zei ik waarschijnlijk wel dat ik zangeres wou worden maar de dag erna wou ik alweer actrice worden. Het is dus niet zo dat dat mijn meisjesdroom was. Ik heb ook wel musicals gedaan als kind en daarna ook bij het ballet van Vlaanderen gezeten en daar is dat idee om zangeres te worden wel gegroeid. Met scala heb ik dan mijn eerste professionele stap gezet. Het nadeel van mijn scala-verleden is dat ik nu ook super braaf zing. Dat verwijt de groep mij soms ook. Ik ben echt moeten afstappen van het idee dat je ‘ mooi ‘moet zingen. Zoals bijvoorbeeld Selah Sue, die zingt niet mooi hé. Ze heeft gewoon haar eigen stemgeluid en dat is supergoed. Selah Sue op werchter, ik werd daar echt door omvergeblazen! Samen met haar band, dat is echt wereldniveau.

Bij scala was je deel van de massa, nu ben je frontvrouw. Blij?

Ja toch wel. Als deel van een koor kan je weinig accenten leggen. Je kan niet ineens een variatie op je partij gaan zingen want dan val je uit de toon. Je bent daar ook gewoon een nummer. Mensen klappen niet voor jou. Achteraf gezien ben ik dus wel blij dat ik gestopt ben. Er zijn veel getalenteerde mensen die stoppen met scala en daarna niets meer doen. Daar had ik wel schrik voor maar dat is gelukkig niet gebeurd. Stella Nova is trouwens onrechtstreeks uit Scala voortgekomen. Korneel en ik hebben alletwee bij Scala gezeten maar niet tegelijkertijd. Op een scala-reünie zijn we aan de praat geraakt en zo is het idee ontstaan om samen een nieuwe groep op te richten. Ik wist via via dat Roel (onze gitarist, nvdr) ook op zoek was naar een nieuw project. Korneel zei dat hij ook wel een gitarist kende: bleek dat hij ook Roel in gedachten had. (lacht) Wij drieën zijn zowat de harde kern van Stella Nova, wij schrijven ook samen de nummers.

Wat is het grootste verschil tegenover je tijd bij scala?

Het grote verschil is dat ik nu mijn zin kan doen. We staan nu in véél kleinere zalen maar de mensen komen wel voor ons. Met scala heb ik in het sportpaleis gestaan maar daar stond ik tussen 30 anderen met dezelfde pruik op. Je staat daar niet als jezelf, er had evengoed iemand anders kunnen staan.

Ik ben wel echt blij dat ik Scala gedaan heb, ik heb daar enorm veel geleerd. Ik heb ook niets dan respect voor wat Steven en Stijn gerealiseerd hebben.

Zou je graag ooit volledig solo gaan?

Daar heb ik nog niet echt over nagedacht eigenlijk. In de groep heb ik nu alle kansen om mezelf te ontwikkelen en leer ook heel veel van de andere bandleden. De rest kent ook veel meer van muziek dan ik. Ik ben nu wel de frontvrouw maar we zijn echt wel een groep. Alle leden van onze band zijn evenwaardig. We zijn niet Delphine & the band of zo, we zijn echt wel Stella Nova als groep.

Wat is tot nu toe jouw persoonlijke hoogtepunt?

Marktrock, zonder twijfel. Die dag was ook gewoon perfect, het was prachtig weer en de sfeer zat goed. Als Leuvenaar is Marktrock ook gewoon een droom die uitkomt. Van jongs af aan sta ja voor die podia te kijken en nu mocht ik daar gewoon zelf opstaan. Dat was echt schitterend. Daarnaast is ook ons optreden in de bebop memorabel. Dat was gewoon één van onze beste optredens, het publiek was ook geweldig. De bebop is ook gewoon een superleuk café.

Bekijk hier het filmpje van Stella Nova tijdens students on stage:

Jouw zus is ook erg creatief bezig ( ze ontwerpt kleren in het Leuvense collectief Made By Chickies, nvdr). Is die creativiteit jullie met de paplepel meegegeven?

Eigenlijk niet echt, het is niet zo dat wij uit een supercreatieve familie komen. Mijn ouders zijn zelfstandigen, ze baten een restaurant uit. Ik denk misschien  wel dat het komt omdat wij ons als kind ook heel vaak moesten bezig houden. Het is wel zo dat mijn ouders ons altijd keihard gesteund hebben. Nu nog, mijn ouders staan er elk optreden. Mijn papa gaat er heel erg in op, hij wil zelfs bussen inleggen voor optredens enzo. Ze zijn dus wel mijn grootste fans ( lacht).

Hoe belangrijk is muziek voor jou?

Dat is echt wel héél belangrijk. Een voorbeeld: ik was onlangs mijn mp3-oortjes kwijtgespeeld. Ik zit elke dag een uur op de trein en ik ergerde me er dood aan dat ik geen muziek meer kon luisteren. Dat was echt een ramp. Ik miste dat echt. Bij mij bepaalt muziek ook echt mijn gemoed. Ik kan heel down worden van muziek of langs de andere kant bij een happy liedje weer super veel zin krijgen in de dag. Ook door de groep leer ik veel nieuwe muziek kennen. Elk groepslid heeft een andere achtergrond en voorkeuren en ik slorp alles op.

Wat zijn jullie voornaamste muzikale invloeden?

Bij ons is dat vooral neo-soul: Erykah Badu, Jill Scott,… Ook van  D’Angelo ben ik keiharde fan. Ik zag hem optreden op Gent jazz, toen voelde ik me erg klein. Zeker jazz, jazz is zo moeilijk dat je gewoon niet kan begrijpen hoe die nummers gemaakt worden. Die artiesten kunnen dan én kei goed zingen én spelen én die nummers  zijn ook super goed. Ik vind: bij een goed optreden moet je omvér geblazen worden. Wij spelen niet echt jazz maar vooral die sfeer spreekt me heel erg aan. We hebben ook wel wat reggae invloeden. Onze gitarist is dan weer erge fan van Django Reinhardt terwijl onze drummer meer gericht is op  hiphop en nieuwere muziek. Uiteindelijk zorgt dat wel voor goede combinaties.

Het is dus een meerwaarde, die verschillende achtergronden.

Ja, maar het kan ook serieus clashen hoor. Als we nummers maken zitten we met zes verschillende meningen en de ene wil er een swingnummer van maken, de andere meer bossanova, de volgende wil dan weer een commercieel poppy nummer maken. Gelukkig maken we de nummers vooral met z’n driëen. Korneel, onze drummer maakt het nummer echt op de piano, ik zorg voor de zanglijnen en onze gitarist Roel gaat daar dan riffs opzoeken. Achteraf komen dan de bassist en de saxofonist erbij.

Waar zou je het liefst eens willen staan met Stella Nova?

Uit nostalgie staat de Oude markt in Leuven bovenaan mijn lijstje. In mijn ogen heb je het dan echt gemaakt als je daar mag staan op Marktrock.

We hopen van harte dat die droom ooit uitkomt. Bedankt voor het interview!

Wie meer wil weten over Stella Nova kan een kijkje nemen op hun website of de facebookpagina. Hier vind je ook alle informatie in verband met optredens en boekingen.

2 gedachten over “Interview met Delphine Dumon, frontvrouw van Stella Nova”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s