Kapucijnenvoer

Wat betekent de voer van Kapucijnenvoer?

De Voer is het riviertje dat onder de Kapucijnenvoer en de Fonteinstraat loopt. In de eerste straat had de Kapucijnenorde haar klooster. Deze orde koos voor een strenger en meer teruggetrokken leven. Op het einde van de 16e eeuw kwamen de eerste Kapucijnen toe in Leuven. Ze werden er niet zo warm onthaald. Om hun klooster uit te bouwen wilden ze de omringende domeinen opkopen maar de eigenaars zagen dat niet zitten. Volgens sommige verhalen begon het er te spoken. Dat stopte toen de minderbroeders de eigendommen in handen kregen. Toch werd de orde al snel heel geliefd. De Kapucijnen stonden pestlijders bij en hielpen bij brand. Vele nieuwe novicen deden hun intrede. Net zoals vele andere religieuze instellingen moest ook dit klooster haar deuren sluiten onder het Franse onreligieuze bewind.

Meer lezen?
Kathia Glabeke
Wat leert de straat? Leuvense straatnamen toegelicht. (2011)
Drukkerij Peeters

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s