Open Vld: Beleid

Een nieuwe visie voor een eeuwenoude stad

Sabine Bovend'aerde
Sabine Bovend’aerde

Vorige week zoomden we in op de vrouw achter de politica. Deze week leren we dankzij Sabine Bovend’aerde van Open Vld welke visie iemand uit de oppositie op Leuven heeft. Wat moet er anders en beter in Leuven? Lees het hier!
(Celine Baeten)

Leuven en studenten: een moeilijk huwelijk

Sabine Bovend’aerde is geen voorstander van de zogenaamde heksenjacht die het stadsbestuur momenteel maakt op studenten die samenwonen in gemeenschapshuizen. Ze heeft er geen probleem mee dat studenten samenhuizen op voorwaarde dat het allemaal correct gebeurt. “Ik heb nu het gevoel dat er een heksenjacht georganiseerd wordt en mensen met goede bedoelingen over dezelfde kam geschoren worden als mensen met minder goede bedoelingen”, aldus Sabine. “De stad vervangt eigenlijk de pest door de cholera door eerst te zeggen dat en dat mag niet meer en in ruil daarvoor overal grote studentencomplexen te zetten,” zegt Sabine. “Maar dat lost niks op. De overlast blijft. Je gaat ze nu zelfs concentreren in bepaalde wijken waar het nu al overdruk is, zoals mijn eigen buurt. Ik woon in de Burgemeestersstraat waar ze in de voormalige Studio’s ook 250 kamers willen maken terwijl wij al bijna 1600 studenten hebben. Het is gewoon teveel. We slapen nu al bijna niet meer.”

Studentengetto’s

Open Vld stelt in dat kader voor om meer ruimtes buiten het stadscentrum te benutten. Sabine zegt dat er genoeg van die ruimtes zijn. “Je begint te merken dat steeds meer mensen wrevel krijgen naar studenten toe en dat is jammer want de universiteit is heel belangrijk voor de stad”, gaat ze verder. “Het buurtcomité waar ik in zit heeft samen met dat van de Vaart een manifest geschreven en gevraagd om deel te nemen aan rondetafelgesprekken om daar eens effectief goed over na te denken. Wij krijgen daar helaas zelfs geen reactie op noch van de stad, noch van de KULeuven, van niemand, alleen van bezorgde burgers. Al die comités zijn niet tegen studenten maar ze willen een betere spreiding om zo bepaalde buurten wat te ontlasten.” Open Vld stelt voor om studentencomplexen buiten de Leuvense ring te plaatsen: “Er zijn plaatsen waar je die kan bouwen zonder dat iemand er last van heeft. Je kan er zelfs een fakbar en een bibliotheek bij bouwen.” Sabine is het er niet mee eens dat dergelijke complexen op hun beurt weer overlast zullen bezorgen aan de bewoners van bijvoorbeeld Heverlee of Kessel-Lo: “Daar zijn nog veel meer open ruimtes. In de stad zelf heb je dat niet. Nu creëer je in het stadscentrum studentengetto’s.”

Inspraak in Leuven

Naast studentenhuisvesting is inspraak een belangrijk programmapunt van de liberalen in Leuven. “Overleg en inspraak zijn een algemeen probleem hier’, zegt Sabine. “Dat zie je ook aan het aantal overleg- en buurtcomités dat ze hier overal oprichten.” Voor Open Vld is de naamgeving van het Fochplein een goed voorbeeld van het gebrek aan inspraak in de stad: “Heel veel mensen waren tegen die naamsverandering. Ook mensen uit de coalitie. Maar omdat de burgemeester die naam niet meer vond kunnen, moest iedereen van de coalitie meestemmen. Daar hebben wij een probleem mee. Doe voor zoiets belangrijks een volksraadpleging.”

Fochplein

De laatste weken was er in de media veel te doen rond het vernieuwde Fochplein ondertussen omgedoopt tot Pieter De Somerplein. Vooral de weinig gebruikte ondergrondse fietsenstalling zorgde voor ophef. “Ons grootste probleem is eigenlijk het concept op zichzelf. Een fietsenstalling die nu nog altijd 40.000 euro per maand kost, puur aan onderhoud. We vinden dat absurd. Zeker als je weet dat ze eigenlijk niet lang genoeg open is,” zegt de Open Vld politica. “Ze sluit door de week om 12u. Wie gaat zijn fiets daar zetten als je gezellig op café zit en weet dat je dan om 12u je fiets eruit moet gaan halen? Die openingsuren zijn afgesteld op het leefritme van burgemeester Tobback. Als hij vroeg wil gaan slapen, mij niet gelaten. Maar wij willen dat niet”, gaat ze verder. Ze vindt het hele concept ook niet bij het stadhuis passen: “Het is precies een atrium waar je beneden een toneelstuk kan gaan opvoeren en dan blijkt dat een fietsenstalling te zijn. Ik vind het er totaal niet passen.”

Weg met het sluitingsuur

Niet alleen voor de fietsenstalling onder het Pieter De Somerplein, maar ook wat de cafés betreft, is Open Vld geen voorstander van een sluitingsuur. “We weten wel dat er een aantal amokmakers zijn, maar wij vinden dat je daar niet iedereen voor mag afstraffen”, legt Sabine uit. “Louis Tobback zegt ook altijd ‘na 2u loopt er alleen nog crapuul over de Oude Markt’, ja dan ben ik ook crapuul. Ik loop daar heel dikwijls na 2u nog rond”, gaat ze verder. Open Vld stelt daarom voor om meer met hondenpatrouilles te werken omdat die zeer zichtbaar zijn. Daarnaast willen ze, naar voorbeeld van Mechelen, de overlast ook aanpakken via nummerplaatherkenning.

Bussen

Voor Open Vld rijden er teveel grote bussen in het stadscentrum. De partij stelt bijgevolg voor om met kleinere pendelbusjes te werken. Ook vindt de partij dat de verkeerssituatie aan het station veel beter kan. “Het is daar zo’n wirwar van auto’s, bussen, fietsers en voetgangers”, zegt Sabine. “Het stadsbestuur blijft weigeren om een zebrapad aan te leggen. Zij vinden het daar een georganiseerde chaos. Ik vraag mij af of mensen die hier gewond raken daar hetzelfde over denken,” gaat ze verontwaardigd verder. De Open Vld-politica zegt dat ze het gevoel heeft dat De Lijn op vlak van mobiliteit de baas is in Leuven en niet de stad. Dat kan voor Open Vld zo niet verder.

Parkeren in Leuven: een nachtmerrie

Een ander probleem qua mobiliteit is voor de Open Vld het gebrek aan parkeerplaats in Leuven. De partij wil dit oplossen door parkings bij te bouwen aan de rand van de stad. Pendelbusjes moeten de mensen dan naar het stadscentrum vervoeren. “Als er genoeg parkeerruimte is, vermijd je dat je projecten als Uplace een proces moet aandoen en komen de mensen hier wel nog graag winkelen”, zegt Sabine. Maar als je je blauw betaalt aan parkeren, en ik ben helemaal voor blauw maar niet als het over betalen voor een parkeerplaats gaat, komen ze niet graag meer.”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s