Column: Straks ook in uw koelkast een controleur?

Leuven wil een gezinsvriendelijke stad worden. Logisch, want gezinnen trekken momenteel massaal weg uit de studentenstad. Hoe de stad dit wil aanpakken is echter voer voor discussie.

(Lore Gillekens)

Gezinswoningen aan woekerprijzen

Leuvens schepen voor sociale zaken, Bieke Verlinden, wil vooral focussen op de betaalbaarheid van de woningen. Dat is maar goed ook, want een analyse van de KULeuven heeft aangetoond dat de woningprijzen in Leuven de pan uit swingen. Ook burgemeester Tobback heeft meer dan eens moeten toegeven dat zijn stad op dit gebied te kort schiet. Huizen worden tegen woekerprijzen verkocht. Speculanten kopen de woningen tegen hoge prijzen op en delen ze dan in als studentenkoten. Daardoor kunnen ze de woning aan belachelijk hoge prijzen verhuren aan studenten. Voor een goed kot voor zoon- of dochterlief tasten ouders al snel wat dieper in de portemonnee. Bovendien worden de kosten door meerderen gedeeld en blijven de hoge huurprijzen op die manier betaalbaar. Studenten palmen hierdoor steeds vaker gezinswoningen in. Gezinnen die in het Leuvense iets willen kopen, merken al snel dat dit onbetaalbaar geworden is.
Het is dus niet meer dan logisch dat de stad Leuven hier iets aan wil veranderen. Gezinswoningen mogen niet meer omgebouwd worden tot studentenkamers. Tot daar kan ik de beslissing van het stadsbestuur volgen. Tenminste, als de stad zijn belofte waarmaakt en meer koten zal voorzien.

Studenten die samenhuizen

In de “strijd om de gezinnen” schudt het stadsbestuur echter nog andere regels uit de mouw. Zo worden ook de gemeenschapshuizen onder vuur genomen. Studenten die samen een huis huren: het mag niet meer. De overkoepelende studentenorganisatie LOKO stond al op de achterste poten en ook studentenblad Veto kopte: “jacht op gemeenschapshuizen geopend”. Dat deze maatregel niet in goede oren zou vallen bij de studenten was te verwachten. Meer en meer jongeren vinden samenwonen in een huis een gezelliger alternatief dan een klein kamertje in een gigantische studentenblok. Zijn jonge gezinnen trouwens vragende partij voor een rijhuisje op de Tiense of een appartement in de Maria-Theresiastraat?
Al bij al blijft ook deze maatregel verdedigbaar. Als de druk op de gezinswoningen zo groot wordt, is het logisch dat er naar oplossingen wordt gezocht. Opnieuw, wanneer de stad het kotentekort kan oplossen, kan ze gezinnen voorrang geven op een woning.

Een brug te ver

Dat de stad ook pas afgestudeerden die blijven plakken in Leuven uit de woningen wil weren, is een brug te ver. Zelfs wanneer deze “plakkers” zich domiciliëren in Leuven wil het stadsbestuur niet dat zij een huis huren onder vrienden (terwijl een werkende ook niet langer welkom is op een studentenkot). Bieke Verlinden wil dit enkel goedkeuren als zij ook leven als gezin. Dit betekent dat er geen aparte naamkaartjes in de koelkast mogen teruggevonden worden. Aankopen moeten gemeenschappelijk gebeuren en verschillende namen op de bel zijn uit den boze. Verlinden houdt ook vol dat dit wel degelijk te controleren valt. Kortom; het stadsbestuur wil bepalen met wie we gaan samenwonen, hoe we onze inkopen doen en hoe het huishouden geregeld wordt.
Steeds meer mensen zijn alleenstaand, moeten zij dan elk apart gaan wonen? Want met vrienden lukt dit blijkbaar niet meer in Leuven? Dat zou de druk op de woningen in geen geval ten goede komen.
Leuven voor gezinnen aantrekkelijker maken? Zeker! De woningprijzen naar beneden krijgen? Strak plan. Maar de manier waarop? Daarover moet toch nog eens nagedacht worden.

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s