Regiojournalist in Leuven: Fran Herpelinck over zijn nieuwe job

Fran Herpelinck nieuwsblad Leuven
Fran Herpelinck

Fran Herpelinck is de nieuwe kracht bij de regioredactie van het Nieuwsblad. Al zeven maanden bekijkt hij Leuven door een journalistieke bril. En die bril bevalt hem wel, al eist zijn nieuwe job wel haar tol. Een portret van een jonge journalist in Leuven.
(Li’s Verheyden)

Rooskleurig
Al zijn hele leven is hij gefascineerd door de media en door journalistiek. Bovendien luisterde hij graag naar de verhalen van heel verschillende mensen. Maar wat er allemaal bij zijn job komt kijken, dat had hij op voorhand niet kunnen inschatten. “Ik had een heel rooskleurig beeld van het vak toen ik zeven maanden geleden begon. Je bent vaak onder de mensen, dacht ik. Je kan ontzettend veel bijleren en mooie verhalen brengen. Deels is dat ook zo, maar journalistiek blijkt meer dan een job. Het is een levensstijl, een ingesteldheid. Je bent er voortdurend mee bezig. Ik had niet verwacht dat het zo intensief zou zijn.” Fran voelt fysiek en mentaal dat hij zes dagen op zeven in de weer is en zondag komt er ook nog regelmatig werk binnenwaaien. “Niet altijd leuk voor mijn vriendin”, merkt de jonge journalist op. Zijn werkdag begint rond acht uur. Dan stuurt hij zijn dagplanning door en laat hij weten waarover hij die dag artikels zal inleveren en welke stukken hij voor de volgende dagen voorbereidt. Voor zes uur ’s avonds stuurt hij drie à vier artikels door naar de eindredactie. Maar het werk zit er nog niet op. Daarna denkt hij alweer na over zijn dagplanning van de volgende dag en gaat meestal nog naar de gemeenteraad, een evenement, een inhuldiging of een andere Leuvense avondactiviteit. “Op het einde van de week ben ik pompaf. Het weekend is echt een verademing want de volgende deadline is pas zondagavond.”

Schrijven over Leuven
Een regiojournalist houdt zijn oren en ogen open. Fran heeft zo al verschillende nieuwe kantjes van Leuven leren kennen. “Als regiojournalist ben je de ogen en oren van de krant. Het klinkt misschien cliché maar het is wel zo. Mensen kunnen via onze website nieuws melden, maar je moet ook zelf wel je ogen uitkijken. Ik had zo eens opgemerkt dat Fonske verdwenen was. Andere media hadden dat nog niet in de gaten dus de redactie was daar wel blij mee.”

Fonske Leuven
Fonske

 Leuven en het Nieuwsblad geven Fran nieuwe kansen: “Ik heb al veel toffe dingen kunnen en mogen doen. Op een vrijdagochtend om vijf uur ben ik eens meegereden met de reinigingsdiensten om te kijken of studenten de stad effectief vuil achterlaten. Meerijden met die zwijgzame mannen door een verlaten Leuven. Een hele ervaring. Of die keer toen de KU Leuven een zeughouder zocht. Ik heb toen een aantal uren meegelopen met mijn laarzen tussen de varkens. Ik vind het echt tof om echt in een artikel te duiken. Dat levert levensechte sfeerverhalen op en geeft me veel voldoening. Dan weet ik weer: hiervoor doe ik het.”

Snel
Maar die luxe heeft Fran niet altijd. “Het liefst zou ik elke dag een onderhoudend stuk schrijven, een mooi verhaal brengen waarbij alle partijen evenwichtig aan het woord komen. Maar dat vraagt veel tijd, en die is er niet. Soms leidt dat tijdgebrek tot foute berichtgeving. Een keer was ik op een infodag over het nieuwe mobiliteitsdecreet. Ik kon alleen een uiteenzetting van De Lijn meepikken waar ze spraken over besparingen. Nu bleek dat dat hypothetisch was. Toen was ik kwaad op mezelf. Ik was uitgegaan van veronderstellingen en had de informatie niet opnieuw gecheckt bij De Lijn. Ik heb het achteraf wel rechtgezet.
Maar niet alle artikels verschijnen in de krant, ook niet alle stukken van Fran. “Dat is wel jammer, zeker wanneer de mensen bellen om te vragen wanneer het in de krant zal verschijnen. Dan moet ik uitleggen dat de redactie heeft besloten om het toch niet op te nemen. Ook als de eindredactie de titel aanpast of de inleiding, krijg ik soms telefoon. Maar dat heb ik zelf niet in de hand.” Een ongepubliceerd stuk van Fran verschijnt deze week op Leuven XL.

Freelance
Hoewel Fran zelfstandige is, vindt hij het toch moeilijk om volledig zijn eigen weg te gaan. “Ik ben nog nieuw, mijn job is nog nieuw en ik wil me nog zoveel mogelijk bewijzen. Ik wil geen kansen laten liggen. Het gevolg is dat ik er soms meer dan honderd procent voor ga. Ik zeg niet gemakkelijk nee, maar nu begin ik te beseffen dat ik dat wel zal moeten leren. Dat evenwicht tussen werk en vrije tijd vinden is moeilijk. Het ritme waaraan ik deze eerste maanden begon, hou ik geen jaren vol. Als nieuwe journalist Leuven invliegen is heel intensief. Ik moest overal kennis gaan maken en mijn gezicht laten zien. Nu kan ik al eens gemakkelijker telefoneren voor informatie. Op voorhand had ik er nooit aan gedacht dat dat ook een deel van de job is.” Niet dat Fran het nu rustiger heeft. Nu mensen hem beter kennen als ‘die van het Nieuwsblad’ wordt hij ook zelf gemakkelijker gecontacteerd, door Leuvense organisaties of politici. “Het verbaasde mij hoe vaak je een politieke stem nodig hebt in je artikel. Elke schepen of gemeenteraadslid heeft zijn eigen specialisatie en probeert alles wat in Leuven beweegt op hun domein op te volgen of ze worden er over aangesproken. Politici hebben overal hun zegje en dat is ook ergens nodig. Daarom is het belangrijk om een bepaalde verstandshouding te ontwikkelen met hen, contacten te onderhouden maar er toch kritisch mee om te springen.”

Dromen
Twee artikels staan zeker nog op Frans verlanglijstje. Enerzijds wil hij zich graag nog verdiepen in het sociale vraagstuk in Leuven. Wat betekent het om dakloos of minder bedeeld te zijn? Hoe redden zij zich en hoe zien zij de toekomst? Een ander artikel waar hij van droomt gaat over regionale voetbalclubs in tweede of derde klasse. Wat houdt hen draaiende? Hoe werken zij? Binnenkort misschien in het Nieuwsblad?

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s