Shoppen bij Luz de Lux en Belva

Leuven biedt op shoppingvlak zoveel meer dan ketens zoals H&M en Zara. Verspreid over de hele stad vind je kleinere boetieks waar je terecht kan voor stijlvol shoppen. Wij gingen op pad en pikten er de leukste uit. Deze week lichten we Luz de Lux en Belva toe, volgende week is het de beurt aan Louvanist en Karma. Plan alvast na het lezen van deze reportage je volgende shoppinguitstap!

(Katrien Vandebroeck)

Luz de Lux

P1020980

In de Parijsstraat bevindt zich Luz de Lux, de kledingboetiek waar je onmogelijk aan voorbij kan gaan zonder er even binnen te springen. Ik ben stiekem een grote fan en kom er geregeld om mijn garderobe aan te vullen met leuke kleren, maar nu was ik ook wel eens benieuwd naar het hoe en het wat van het ontstaan van deze winkel en naar de sterke madam erachter, die steeds paraat staat voor haar klanten. Ik word met open armen ontvangen door uitbaatster Barbara, en haar trouwe rechterhand Bea, voor een gezellig en vlot gesprek.

Luz de Lux zag het levenslicht in oktober 2009 en bevond zich toen in de Dirk Boutslaan. Het winkeltje had meteen goed te doen, maar na een paar jaar werd het wat te klein en bovendien zorgde een wissel van eigenaar voor onzekerheid voor uitbaatster Barbara. Ze ging dus op zoek naar een nieuwe stek en vond het pand in de Parijsstraat, waar het winkeltje zich nu bevindt sinds september 2012. Ze voelde onmiddellijk de goeie vibe van het pand en was meteen verkocht: hier zou Luz de Lux komen! En daar heeft ze nog geen moment spijt van gehad: “Het is een pand met een verhaal, waardoor je echt de warmte voelt. Bovendien voel ik mij hier meer ‘deel van de boetieks’, ik ben geen buitenbeentje meer, en dat geeft voldoening.”

P1020973

Luz de Lux is inderdaad een ontzettend aangename winkel. Het is niet breed, maar loopt ver tot achter door, waar je uitkomt in een salonnetje dat uitgeeft op een tuin. De witte muren zorgen voor veel licht en ruimte en de lentekleurige kleding steekt er vrolijk tegen af. Alles is mooi geëtaleerd en Barbara zorgde voor leuke decoratieve elementen. Het geheel straalt klasse en stijl uit. Maar ook het kledingaanbod is vermeldenswaardig: hier vind je merken gaande van Only, Dept, Selected Femme en Fever, tot SuperTrash, Soaked in Luxury, Amélie&Amélie, Edith&Ella en French Connection. Verder vind je hier ook stukken van Roos Vandekerckhove en Nathalie Vleeschouwer. Je kan hier ook terecht voor accessoires en schoenen van onder meer Yz’Bel, Frida, K&J, Petite Mendigote, Silis, Dolly&Daisy en het nieuw binnengekomen Pastry.

P1020983P1020976

“We hebben hier een vrij ruim publiek,” vertelt Barbara me. “Allereerst zijn er de jonge twintigers, de studenten, die voornamelijk komen voor de jeugdige collecties. Daarnaast hebben we de dertigers, die vaak misschien al mama zijn, maar er toch nog stijlvol en trendy willen uitzien. En dan heb je de iets ‘klassiekere dame’, als ik het zo mag noemen, die gaat voor trendy, maar ‘safe’.” En je bent blijkbaar nooit te oud om te shoppen, want Barbara vertelt me dat ze onlangs drie coquette vrouwen van 80 jaar over de vloer kreeg. “Fantastisch gewoon, hoe ze nog zo stijlvol waren en genoten van het shoppen!”. Dus zo varieert het publiek van 17 tot 80 jaar, maar het grootste publiek, en eigenlijk het doelpubliek, is tussen de 30 en 50 jaar oud.

Als Barbara haar collectie gaat uitkiezen, doet ze dat steeds zowel op basis van haar eigen voorkeur, als op basis van wat haar publiek wilt. “Het is belangrijk dat ik zelf de kleding mooi vind, want wat je zelf niet mooi vindt, is niet gemakkelijk aan de man te brengen. Maar uiteraard moet ik vooral aan mijn klanten denken.” Ze houdt ook steeds een aantal vaste klanten voor ogen, en de stukken die ze op hun lijf geschreven ziet, moeten sowieso mee, want daarmee kan ze mensen plezieren. “En voor de rest is het altijd een beetje inschatten, maar op de duur voel je jouw klanten steeds meer aan, en dat is leuk.”

P1020979

“Luz de Lux is er eigenlijk heel plots gekomen. Ik heb altijd wel de ambitie gekoesterd een eigen winkeltje te beginnen, maar gedurende vele jaren bleef het bij dromen. Tot ik op een bepaald moment besliste ervoor te gaan. En vanaf toen ging het eigenlijk allemaal heel snel en was Luz de Lux geboren.” En van deze keuze heeft ze nog nooit spijt gehad. Ze komt nog elke dag met plezier naar haar winkel, en dat merk je. Ze doet dit met hart en ziel en trekt zich op aan de vele positieve reacties die ze krijgt. En wij zijn ontzettend dankbaar dat ze de stap ooit heeft gezet!

Belva

Wat verder in de Parijsstraat, meer naar de Grote Markt toe, vind je eveneens een klein ogend winkeltje, maar toch verrassend qua aanbod. Belva verwent de handtas- en accessoireverslaafde vrouw met Kwaliteit met een grote K.

P1020990

Dit recentelijk geopende winkeltje verkoopt handtassen, foulards, ceintures en accessoires van puur Belgisch ontwerp. “En op de schoenen na zelfs allemaal van vrouwelijke Belgische ontwerpers,” zo vertelt uitbaatster Sophie Belva mij. Enkele van de merken hier zijn Annelies Timmermans, Noë, Yz’Bel, Bluette en Niyana.

P1020992

“In hoofdzaak bied ik lederwaar en accessoires, maar binnenkort komt er een tijdelijke collectie kleding binnen, eveneens van een vrouwelijke ontwerpster, namelijk Annelies Braeckman. Haar stukken worden nergens anders in Leuven verkocht, uniek dus!”

Hier vind je enkel kwalitatief leder. Alles wat dus leder hoort te zijn, is het ook effectief. Het zijn allemaal Belgische ontwerpen, maar van Italiaanse makelij. “Kwaliteit is waar het bij mij allemaal om draait.” Zo zijn bijvoorbeeld de foulards van Yz’Bel van puur zijden. De ceintures zijn hoofdzakelijk van het merk Bluette en dus ook zeer kwaliteitsvol.

P1020985P1020988

“Mijn doel is dat wat je in mijn winkeltje vindt niet te zien is op elke hoek van de straat. Voor de aankoop van mijn producten ga ik ook tot bij de ontwerpers zelf, zo kan ik onmiddellijk met hen communiceren in het geval van opmerkingen van klanten. Dit is een aangename samenwerking, want deze mensen zijn zeer down to earth.”

Niet alleen de aangeboden merken zijn een uiting van stijl en kwaliteit, maar de winkel op zich is dat ook. In tegenstelling tot de kledingwinkel die hier vroeger was, is alles nu veel lichter en ruimer. De combinatie van witte muren en meubels met lichtbruine parket geeft een heel fris en stijlvol gevoel. De moderne touch wordt aangebracht door het zwart van het toogblad en de zetels achteraan de winkel. Verder zijn alle producten ook met zeer veel zorg en verfijning geëtaleerd.

P1020994P1020984

Ben je dus nog op zoek naar een tas, schoenen of een juweeltje om de finishing touch te leggen aan je outfit? Dan ben je bij Belva aan het juiste adres. Elk product is het resultaat van een creatief en bovendien Belgisch proces, dat luxe uitstraalt, en toch functioneel is. En stralen, dat zal je!

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s