Radio Scorpio brengt jong jazztalent op Leuven jazz

Morgen gaat de allereerste editie van  Leuven Jazz van start, een gloednieuw jazzfestival op verschillende locaties in Leuven. De organisatie is in handen van  30CC, in samenwerking met tal van partners zoals Het Depot, STUK en De Blauwe Kater. Het startschot wordt morgenmiddag gegeven door radio Scorpio, de Leuvense stadsradio die drie dagen lang een rijk gevuld jazzprogramma zullen uitzenden vanuit de bib.

Joachim Nijs, bestuurslid bij Scorpio en mede-organisator van het Scorpiogedeelte op Leuven jazz geeft een woordje uitleg.

(Eveline Matthysen)

leuven jazz

Het is de eerste maal dat Leuven jazz wordt georganiseerd. In 2011 en 2012 vormde het wel een onderdeel van Kulturama maar nu is het voor het eerst een volwaardig festival.

Ja dat klopt, Kulturama is gesplitst in 3 onderdelen, we hebben Artefact gehad in het STUK onlangs, Leuven Jazz nu en Amateurama binnenkort, georganiseerd door de amateursverenigingen. Wij zijn  dan eigenlijk de uitzondering.

En ben je blij met die splitsing?

Na 10 jaar vonden dat zelf eigenlijk ook geen slecht idee. Toen de splitsing werd aangekondigd was de redenering dat je bij Kulturama niet moet wachten tot dat festival een beetje verpietert. Zoals vroeger wel bij Marktrock is gebeurd- maar dat is mijn mening dan.

In Leuven was nog geen plaats voor een meerdaags festival dat enkel op Jazz was gericht. Er waren wel wat losse initiatieven van het STUK, de bebop en Hungaria en die worden nu gebundeld. Dat maakt ook gewoon dat ze veel grotere namen kunnen vragen. Ik vind die opsplitsing inderdaad dus geen slechte zaak. Nu kunnen we met een nieuwe lei beginnen en misschien gooien ze het binnen 10 jaar wel weer om.

Hoe verlopen de voorbereidingen tot nu toe?

Ik kan alleen spreken voor het STUK en voor radio Scorpio en dat ging heel vlot. Inhoudelijk hadden we redelijk snel een idee van waar we naartoe wilden. 30cc had ons gevraagd om ons toe te spitsen op jonge gasten die met jazz bezig zijn. Dan kom je al snel uit bij de jazzopleiding in het Lemmens instituut of de jazzstudio in Antwerpen. We hebben een aantal bands die komen, dat staat al heel lang vast maar de invulling van de radio is iets dat je later doet. Soms de dag zelf nog dus daar zijn we nu nog mee bezig. Dat gaat vlot, al steek ik daar heel veel tijd in – al mijn vrije tijd als vrijwilliger eigenlijk. Maar globaal gezien gaat alles goed.

Radio Scorpio draait volledig op vrijwilligers, is dat soms niet moeilijk?

Natuurlijk, ik zal heel eerlijk zijn: het zou beter draaien als we iemand vast in dienst konden nemen. Die zou dan  de administratie, de ondersteuning en  de educatie in goede banen kunnen leiden. Dat gebeurt nu ook allemaal maar door vrijwilligers. En dan ben je natuurlijk beperkt in tijd en middelen.  Met de ploeg die we nu hebben wordt het wel zo professioneel als het maar kan zijn. Wij dromen van iemand die vast voor Scorpio kan werken, betaald.

Hoe verliep de samenwerking met 30cc? Jullie doen als enige vrijwilligersorganisatie mee.

Ja, dat klopt en we zijn heel blij dat we dat mogen doen. In theorie zouden wij onder Amateurama vallen maar wij zijn als enigen weerhouden in het professionele verhaal Leuven Jazz. 30cc ondersteunt ons met techniek, zij voorzien een PA bij onze optredens. Zij helpen ook wel een beetje bij het leggen van contacten (pauze). Al mag daar van mij toch nog wel iets meer respons opkomen. Maar al bij al loopt dat ook vlot, 30cc heeft het nu natuurlijk ook zeer druk.  We willen zelf ook graag meer aandacht besteden aan jazz. Jazz past perfect bij ons en we doen het dus zelf ook heel graag.

scorpio jazz
Radio Scopio vorig jaar in de bib, toen nog op Kulturama

Jullie mogen ook de aftrap geven van het Leuven jazz festival. Vereerd?

Ja, natuurlijk! Daarbij is ook de vraag gekomen een paar dagen geleden om ook het nationale persmoment bij ons te laten doorgaan. Alweer, da’s een hele eer. Het allereerste optreden is ook een DJ van ons, Oswald Morris dus dat is natuurlijk iets waar we extra trots op zijn.

Jullie hebben een heel ruim programma van artiesten. Vertel eens iets meer over jullie programmatie.

De rode draad is: jonge gasten die met jazz bezig zijn. Er zijn 6 bands, vaak studenten uit de jazzopleidingen. Daarnaast hebben we ook  drie DJ-sets, en die komen allemaal uit de stal van Scorpio.  We zenden alles die drie dagen live en integraal uit vanuit de bib. Tussen de optredens door brengen we ook zo’n 35tal interviews.  Improvisatie is een van onze sterkste punten, dat moet ook wel want bij live radio maken op locatie loopt er altijd wel eens iets mis.

“Jazz is een genre dat wat ondergewaardeerd wordt”

Naar welke artiest kijk je zelf het meest uit van jullie eigen programmatie?

Mrs Bojangles en Trioxide, dat zijn er toevallig twee die op zaterdag spelen. Trioxide omdat het de grootste naam is, ze hebben al prijzen gewonnen en spelen ook een redelijk  ruim repertoire. Ik ben er wel benieuwd naar. Mrs Bojangles is iemand die vroeger bij Scorpio zat, ondertussen bij studio Brussel presenteert maar die zoveel meer kan dan radio maken. Ze kan zowel akoestisch kan spelen, als richting jazz of chanson.  Nu heeft ze een set voorbereid die puur jazz is, ik kijk er alvast naar uit.

Beluister hier een stukje van Trioxide

Jazz heeft soms de naam om nogal ontoegankelijk te zijn. Is Leuven jazz enkel iets voor echte jazzkenners?

We houden er wel rekening mee dat we in de bib staan: het moet toegankelijk genoeg  zijn. We gaan niet anderhalf uur aan een stuk enkel hardbob ( hele zware jazz, nvdr) spelen. We gaan voor afwisseling, alles kan en alles mag. Er zal wel hardbob zijn maar evengoed ook bigband jazz of vocal jazz à la Ella Fitzgerald.  Het is zeker niet zo dat we enkel obscure dingen gaan draaien die niemand kent.

Jazz is een genre dat wat ondergewaardeerd wordt. Het feit dat jonge gasten van bij ons daarmee bezig zijn bewijst dat jazz helemaal niet zo gesloten is. Met jazz in de bib hoop ik dat we de mensen een muzikale ontdekking kunnen laten doen. Jazz is heel breed. Mensen die het genre misschien niet zo goed kennen denken vaak alleen aan clichés. Als je een halfuur bij ons in de bib zit heb je vier subgenres gehoord en heb je ook heel toegankelijke muziek gehoord.

Wat vind je van de rest van het programma van Leuven Jazz? Gaan jullie ook naar andere artiesten kijken?

Nicole Willis en Sam Vloemans had ik graag gezien maar ik vrees dat ik er helaas geen tijd voor ga hebben. Ik heb het té druk met ons eigen project.  Tom Barman komt trouwens ook een DJ-set draaien.  Leuven jazz probeert dus  zelf ook duidelijk te maken dat jazz meer is dan een trompettist die zich twee uur laat gaan. Jazz is veel meer, het is ook Tom barman die twee uur lang komt draaien, dat kan allemaal. De affiche zit zeker goed, het zijn misschien niet de allergrootste namen maar voor een eerste editie is ze zeker mooi.

Welke artiest zou u graag eens in de toekomst op Leuven Jazz zien?

Toots Thielemans mag altijd eens langskomen. En de laatste groten van de jazz in de VS natuurlijk, ze vallen spijtig genoeg een voor een weg. Miles Davis bijvoorbeeld omringde zich met de beste muzikanten, als ze iemand daarvan naar hier krijgen: dat zou mooi zijn.

Waar: Bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4 0101

Wanneer: 21,22,23 maart van 12.00 tot 18.00

Je kan ook live meeluisteren via de website van Radio Scorpio of via hun frequentie 106FM.

Naast de scorpio uitzendingen brengt Leuven Jazz verschillende jazzoptredens. Bekijk het volledige programma op hun website of via facebook.

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s