Lisanne Valgaerts

– Huisfotograaf van Het Depot

16 november opende het vernieuwde Depot zijn deuren. Met zijn opgefrist interieur en nieuwe agendapunten is de Leuvense concertzaal weer een niveau gestegen. Toch was Het Depot nog op zoek naar iets speciaals. Zo kwam medewerkster Martje Ceulemans op het idee om huisfotografen in te schakelen. Uiteindelijk kwamen ze uit bij vier jonge enthousiastelingen, waaronder Lisanne Valgaerts. (Klaartje Janssens)

IMG_4231

“Ik heb altijd mijn wegwerpcamera op zak”

Lisanne (24) is al van kleins af aancreatief ingesteld. Toen ze de keuze moest maken voor een middelbare school koos ze dan ook voor Wijnpers in Leuven. Hier kwam ze in contact met schilderkunst, architectuur, tekenkunst en … fotografie. Vanaf toen is de passie echt ontstaan en gegroeid.
Ik kreeg de kans om in Het Depot een babbeltje te slaan met deze sympathieke meid.

Je bent zeer gepassioneerd door fotografie, wie zijn jouw grote voorbeelden?
“Dat is moeilijk te zeggen. Het zijn er zoveel verschillende! Fotograaf Marc Lagrange is een van mijn favorieten. Hij maakt veel naaktportretten, maar ze zijn heel mooi in beeld gebracht. Natuurlijk ook Stefan Vanfleteren. Misschien een typisch antwoord, maar toch. Hij brengt enorm veel sfeer in zijn beelden. Momenteel kijk ik ook erg op naar Erwin Olaf. Ook bij hem is sfeer enorm aanwezig, ook al verschillen zijn foto’s zo van elkaar. Ik vind dat zelf zeer belangrijk in mijn eigen beelden.”

Hoe streef je zelf naar die ‘sfeer’ in jouw foto’s?
“Goh, veel op licht letten, decor zelf in elkaar steken, modellen selecteren die bij het concept passen,…. Zorgen dat het totaal plaatje klopt.”

Welke ervaringen heb jij al met fotografie?

“Eerst was het schoolgericht, maar dan ben ik zelf beginnen spelen, zoeken. Tegen vriendinnen zeggen:  ‘Kom, we gaan op stap en we gaan foto’s nemen’. Ik heb ook altijd mijn wegwerpfototoestel bij. Als ik op stap ben of ergens op leuke plaatsen kom, kan ik onmiddellijk de speciale momenten vastleggen.
Na mijn schoolopdrachten, kwam trouwfotografie. Vrienden of kennissen die vragen of ik de mooiste dag van hun leven wil vastleggen op foto. En momenteel nog Vitamice C. Dit is een organisatie die projecten organiseert om kinderen en jongeren beter kennis te laten maken met kunst en cultuur. Zij hebben al bepaalde evenementjes gedaan en vragen mij steeds als fotograaf. Ook daar ben ik dus huisfotograaf. Dan gaat stilletjesaan wat verder en begin je je contacten te leggen eigenlijk. Zo ben ik ook terecht gekomen bij Maison Des Histoires. Een samenwerking waar jonge Leuvense designers, kleding- en juwelenontwerpers, fotografen, …  hun talenten kunnen tentoonstellen. En nu ben ik hier, in Het Depot.”

Wat is je leukste, spannendste, meest memorabele opdracht tot nu toe?
“Ik herinner me nog altijd een van mijn eerste shoots waar we veel aandacht besteedden aan kledij, alé veel, voor toen toch (lacht). Het was een opdracht voor De Wijnpers met drie vriendinnen Nana, Anna en Gea en mijn broer Robin. Het is dus wel al even geleden. Het was een van de eerste keren dat ik rond het thema mode werkte . Als setting koos ik het dakterras aan mijn slaapkamer. Het was een heel leuke ervaring omdat het de eerste keer was dat alles in scene was gezet. En dan met twee vriendinnen en mijn broer, dus ik kon hen echt zeggen “doe dit, doe dat” .(lacht) Die shoot is me altijd bijgebleven. Die opdracht was analoog, dus ik moest de foto’s ook zelf ontwikkelen, dat is nog wel een neige herinnering.
Een andere recentere shoot, was onlangs met Nana in lingerie. We zijn een dag het bos in getrokken en hebben uren foto’s getrokken.”

Wat maakte deze shoot zo speciaal?
“Omdat er toch een drempel was. Een vriendin vragen om in lingerie te poseren. Ik vind dat nu niet zo vanzelfsprekend. Ook de sfeer errond,er hing een soort magisch sfeertje. Ik heb die foto’s op canvas laten afdrukken, omdat ik er erg fier op was. Ja, de ervaring blijft me bij omdat ik echt fier ben op die beelden. (glimlacht trots)”

Je bent nu dus huisfotograaf aan Het Depot. Wat moeten we ons hierbij voorstellen?
“Een huisfotograaf zorgt ervoor dat de juiste momenten op beeld staan. Ik loop heel de tijd rond, trek alles en heb dan schrik dat ik net dat moment (knipt in haar vingers) ga missen. Dus ik probeer heel de tijd overal te zijn en overal juist te staan. Ook de sfeer, het feest weergeven, de artiesten goed in beeld te hebben. Het goede moment vinden.
Mijn foto’s worden gebruikt voor de facebookpagina. Elk concert krijgt een eigen mapje.”

Welke concerten heb je tot nu toe mogen fotograferen?
“Het Depot organiseert vaak Open mic avonden, die heb ik al een paar keer mogen meemaken. Dan Matisyahu, daar ben ik bij op podium kunnen gaan. Heel tof, want dan kan je foto’s nemen van het publiek en de ambiance. Ja da’s momenteel een van de grootste die ik heb gedaan.”

Ga je soms ook backstage?
“Tot nu toe nog niet, maar ik wil dit in de toekomst wel proberen. Omdat dat toch ook een meerwaarde geeft en toch weer iets anders is. Ik wil altijd net iets anders zijn dan de anderen en er een beetje uitspringen. “

Wat zijn jouw ultieme dromen op vlak van fotografie?

“Het is volgens mij als fotograaf heel moeilijk om door te breken. Ik denk dat je heel origineel moet zijn en heel nieuwe dingen moet brengen, wat niet altijd even makkelijk is. Momenteel streef ik naar een eigen tentoonstelling. Ik zeg het al lang, vorig jaar zei ik ‘ik wil dat hebben en ik ga dat doen!’. Ondertussen werk ik daar wel heel hard aan. Ik publiceer mijn beelden ook niet online. Ik hou ze voor mij en wil ze dan op één moment allemaal samen aan het publiek tentoon stellen. Later een eigen boek geplubiceerd zien, zou super vet zijn.
Misschien toch ook wat beroemdheid. Modefotografie vind ik ook heel leuk, dus publicaties in Vogue of Elle zouden superneig zijn. Iets haalbaarder waar ik nu pogingen voor onderneem is DM-magazine. Je hebt daar vaak ook van die hele goede foto’s. Stefan Vanfleteren werkt onder andere ook voor hun. Zo’n samenwerking lijkt me heel fijn. Misschien dus een carrière in de media, maar vooral een eigen expo.”

Waarin verschil jij van andere Leuvense fotografen?
“Ik probeer het telkens wat anders aan te pakken. Er zijn zoo-veel fotografen, praktisch iedereen is er tegenwoordig mee bezig. Nu ook met iPhone, Instagram, iedereen doet  het eigenlijk. En ik probeer altijd een weg te zoeken dat het toch iets anders is dan de anderen. Ik weet niet of het altijd lukt, maar daar streef ik toch naar. Misschien daarom dat ze niet altijd de typische foto’s krijgen.”

Hoe creëer je dit ‘anders’ zijn?
“Mijn beelden, cadrage anders gaan zoeken. Met licht spelen, details gaan trekken. Echt gaan zoeken naar nieuwe, andere beelden door mijn creativiteit de vrije loop te laten.”

Het is duidelijk dat we het laatste van Lisanne nog niet gezien hebben. Let bij je volgend optreden in Het Depot dus niet alleen op de artiesten óp het podium en wie weet zie je haar in volle actie!

Bedankt voor het interview & tot in Het Depot!

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s