Sp.a: Bieke Verlinden

“Een kindvriendelijke stad, dat is een beetje mijn dada”

Foto badge Bieke

 

Eén ding is duidelijk, Bieke Verlinden (sp.a) is een druk bezette vrouw. Wie een afspraak met haar wil regelen is er maar beter snel bij. Het kan ook moeilijk anders, als kersverse schepen van sociaal beleid, werk en studentenzaken staat haar agenda goed vol. Wie ze is, hoe ze in de politiek terecht kwam en wat haar belangrijkste doelstellingen zijn, lees je hier. Volgende week komt het Leuvense beleid aan bod.

“Op zoek naar de socialisten”

Bieke Verlinden is naar eigen zeggen in de politiek gerold. Ze had geen voorop gesteld plan. Haar politieke interesse werd gewekt toen ze een vluchtelinge ontmoette. “Een heel toevallige ontmoeting. Meestal gaat dat zo in het leven, alles heel toevallig.” Deze toevallige ontmoeting heeft een grote impact nagelaten. Bieke begon debatten bij te wonen over de vluchtelingenproblematiek. Zo kwam ze al snel in contact met andere geëngageerde jongeren. Toen de sp.a bij de verkiezingen in 2003 goede resultaten behaalde, wilde ze samen met haar klasgenote Norah Karrouche (tot voor kort gemeenteraadslid in Leuven) haar kans grijpen. “We dachten: het is nu een goed moment. We gaan die socialisten zoeken. Want we wisten niet goed waar die zaten eigenlijk”. Uiteindelijk sluit Bieke zich aan bij Animo, de jongsocialisten. Daar krijgt ze de smaak van de politiek te pakken. “Debatten organiseren, zelf debatteren met andere jongeren, activiteiten organiseren. Het was een heel plezante boel”.

Wat later werd ze gevraagd Animo te vertegenwoordigen in het vertegenwoordigingsbestuur van de stad Leuven. “Daar ben ik in contact gekomen met Louis Tobback en de andere groten van de Leuvense partij”. Van het één kwam het ander en in 2006 werd ze gevraagd om op de lijst te staan. Ze kreeg een goede plaats, zette zich er serieus voor in en werd dan ook verkozen. Na zes jaar in de gemeenteraad kreeg ze opnieuw de kans om zich verkiesbaar te stellen. Met haar 933 voorkeurstemmen kon ze opklimmen tot schepen.

Nog een beetje zoekende

Haar nieuwe functie als schepen vindt ze uitermate boeiend. Al is het ook nog een beetje zoeken. “Het zou straf zijn moest zeggen dat ik mij na twee maanden al helemaal comfortabel voel”. Schepen zijn is toch nog helemaal anders dan gemeenteraadslid. “Ik sta er midden in. Ik ontvang alle partners en ben met iedereen in gesprek.” Dat maakt het interessant, maar ook ontzettend druk.

Een kindvriendelijke stad

Naast die drukke politieke carrière heeft ze ook twee kindjes om voor te zorgen. Natuurlijk heeft haar eigen gezinssituatie impact op haar manier van denken. Van Leuven een kindvriendelijke stad maken, dat is haar absolute prioriteit. “Een stad die toegankelijk is voor kinderen is dat voor iedereen. Een kindvriendelijke stad wil zeggen dat de voetpaden goed te bewandelen zijn en dat er ook aandacht is om het voor kinderen aangenamer te maken.” Welke concrete projecten plannen Bieke Verlinden hiervoor in gedachten heeft, lees je volgende week op LeuvenXL.

(Lore Gillekens)

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s