MOK

– Specialty coffeebar and microroastery

IMG_4207

Eindelijk is de lente in het land! Hoewel de zon heerlijk schijnt en de terrasjes mij roepen, ga ik toch op zoek naar een warm koffietje. Die twee blauwe bankjes in de Diestsestraat trekken nu al een maand mijn aandacht, tijd om eens te kijken van wie/wat deze precies zijn. (Klaartje Janssens)

Meer dan een koffiebar…
Ik kom uit bij, wat (mij) een koffiehuisje lijkt. MOK is echter meer dan dat. Jens Crabbé (22), de uitbater, vertelt me dat MOK in eerste plaats een koffiebranderij is. Jens en zijn collega-zaakvoerder Nicky Ruttens, kennen elkaar uit de horeca. Ze wilden beide zelf iets opstarten: een restaurant, een café, … maar vonden niet precies wat. Ze volgden een opleiding barista* en hadden de smaak (van de koffie) helemaal te pakken. De twee Leuvense mannen nemen de grote stap om zelf een koffiebranderij te starten. Oorspronkelijk was het idee om een ambachtelijke koffiebranderij op te richten met specialty koffies, kwaliteitskoffies, single origines koffies (=koffies uit één bepaalde streek). Na wat brainstormen besloten de kameraden om toch een bar toe te voegen.
De keuze voor de bar heeft volgens Jens drie grote redenen: ten eerste zorgt de mond-tot-mondreclame van de klanten voor naambekendheid, als tweede zorgt het volk dat over de vloer komt voor ambiance in Mok, de laatste, maar belangrijkste reden die Jens geeft is dat MOK het live-labo van de mannen is. Het hele proces van het koffiebranden wordt door hen ter plaatse getoond en kan onmiddellijk getest worden. Op die manier zien de klanten ook de kwaliteit waarmee de Leuvense jongemannen werken.

IMG_4163       IMG_4157
IMG_4147                      IMG_4185

What’s in a name?
Hoewel MOK, de sterke, strakke naam van de koffiebranderij, simpel lijkt, is er toch veel denkwerk aan vooraf gegaan. Jens en Nicky vroegen hulp aan een designer die uiteindelijk met MOK in de vorm van het logo en het onderschrift mirco-roastery and specialty coffebar since 2012 op de proppen kwam. De twee barista’s waren meteen overtuigd en MOK was geboren.

IMG_4141

Specialty bar?
MOK biedt koffiesoorten van over heel de wereld. Jens en Nicky maken zelf de selectie en werken seizoensgebonden. Wanneer een plantage is uitgeput, gaan ze op zoek naar andere soorten. De kameraden veranderen regelmatig van smaken en soorten, wat ervoor zorgt dat de klant telkens iets nieuws kan ontdekken. Jens vertelt me over het Espressoblend dat ze verkopen voor thuis of aan horeca-zaken. Wanneer één van de vier componenten is uitgeput, gaan ze op zoek naar nieuwe soorten of smaken die vergelijkbaar zijn met de vorige, originele componentsmaak.

IMG_4153                  IMG_4195                  IMG_4164

Coffee of the day, keeps the doctor away!
Dagelijks heeft Mok een andere aanbieding. Voor slechts 2,20 euro krijg je een tas coffee of the day én een refill. Jens en Nicky kiezen de dagkoffie op basis waar ze zelf zin in hebben. Dit kan zelfs van ’s ochtends tot ’s avonds variëren. In de ochtend zal je bijvoorbeeld een Braziliaans kopje koffie voorgeschoteld krijgen, terwijl de namiddag zich meer leent tot een acider, fruitige koffie. Als ik Jens naar zijn favoriete koffie vraag, twijfelt hij geen moment: Ethiopische koffie! “Deze koffie springt er voor mij uit met zijn fruitige, florale tonen. Zowel filter als espresso.” Nieuwsgierig geworden naar deze Ethiopische smaak? Vraag dan in MOK naar Ethiopia Sidamo en Yirgacheffe.

Frisse koffie
Drukte op de oude markt bij zonnig weer beu? Ga eens langs bij MOK in de Diestsestraat en geniet op een nieuwe plek van de eerste lentestralen. Hoewel je bij warme weer niet onmiddellijk aan koffie denkt, kan een Espresso toch verrassend fris uit de hoek komen. Jens en Nicky bieden ook verkoelende Ice coffees aan. Vanaf de zomer zal MOK ook huisbereide ijsthee serveren mét een special gadget. Benieuwd? Zak in juli af naar MOK en ontdek het zelf.

IMG_4201             IMG_4193
Openingsuren:
Ma-vrij: 8.00 – 18.00
Za: 10.00-18.00
Zo: gesloten

.

2 gedachten over “MOK”

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s