Een beleid vanuit de oppositie

Foto Lies Corneillie
Lies Corneillie is een jonge Leuvense politica. Ze behaalde 1110 voorkeurstemmen en zetelt voor Groen in de gemeenteraad. Gisteren kon je ontdekken wie ze is, waarom ze de stap naar de politiek waagde en wat haar drijft. Vandaag gaan we dieper in op wat ze zelf enkele van haar stokpaardjes noemt: participatie, woonbeleid en een globaal klimaatneutraal beleid. Maar eerst: hoe bevalt het politieke leven in de oppositie haar?

(Li’s Verheyden)

Oppositie
De oppositie is groot geworden. Zowel Sp.a als CD&V moesten na de oktoberverkiezingen zetels inleveren maar blijven samen de meerderheid vormen. “Om het politieke bedrijf te leren kennen is het boeiend en comfortabel om in de oppositie te zetelen. Je kan veel actiever tussenkomen en vragen stellen. De meerderheid stelt uiteraard geen al te kritische vragen aan haar eigen schepenen.” Groen had wel graag deel uitgemaakt van die meerderheid. Ze stak haar hand uit, maar Sp.a en CD&V bedankten voor het aanbod. “Je kon aan de Leuvenaars voelen dat zij dat ook wilden”, zegt de groene politica. Inwoners startten een petitie: hoe konden ze Groen nu links laten liggen? De partijen vinden elkaar wel in de OCMW-raad waar ze samen een armoedebestrijdingsplan uitwerken. “Volgens mij vinden verschillende politieke partijen elkaar gemakkelijker op lokaal niveau. Ze willen samenwerken aan een stad, aan een gemeente waar ze heel vertrouwd mee zijn. Het is veel concreter. Je kent de mensen, de burgers en je kan veel sneller op elkaar inspelen.” Toch mist Lies Corneillie een globale visie. Ze vindt het jammer dat groene ideeën in eerste instantie vaak weggelachen of weggestemd worden in de gemeenteraad. Later worden kleine ideetjes gerecupereerd, los van een groter kader. Dat moet er nochtans komen. Een duidelijke overkoepelende visie op mobiliteit, armoede, woon- en jeugdbeleid en klimaatneutralitit is volgens de politica broodnodig.

Een stem voor iedereen
“Je kan geen goed beleid voeren als je dat beleid niet aftoetst bij je burgers. Dat is cruciaal”, zegt Lies. “De tevredenheid van burgers neemt toe wanneer ze het gevoel hebben dat ze gehoord worden, wanneer ze hun mening kunnen geven, wanneer ze voldoende geïnformeerd worden en beleidskeuzes uitgelegd worden. We moeten mensen vanaf het begin betrekken bij plannen van de gemeenteraad. Maar dat kost tijd, mensen en expertise. Daarvoor is een uitgewerkt participatiebeleid noodzakelijk. Dat bestaat amper. Sommige leden van de meerderheid hebben hier wel oren naar, maar de burgemeester is hier niet voor te vinden.” Lies Corneillie stelt voor om te vertrekken vanuit bestaande verenigingen zoals buurtwerkingen of oudercomités. Toen ze nog voor de jeugddienst werkte, werd het St.Lambertusplein aan de kerk in Heverlee heraangelegd. Ook naar de kinderen werd geluisterd. Ze mochten vlaggetjes zetten op de plaatsen waar ze graag speelden. Dat bleken de struiken en de grote apenboom te zijn. Op het plan van de architect waren die nochtans verdwenen. “Door te luisteren naar die kinderen, konden we dat plein zo goed mogelijk op hun maat maken. Anders stond hun boom er nu niet meer. En wat voor een speelplein kan, moet ook voor andere projecten in de stad kunnen”. De politica vindt dat participatie aan de basis van goed bestuur ligt. De mensen gaven hun stem, politici moeten ook een stem aan burgers kunnen geven.Participatie vindt de politica ook belangrijk binnen de partijgrenzen. Leden denken samen na over voorstellen, discussiëren. “De voorstellen van de partijtop zijn geen bijbel. We kunnen ze mee vormgeven.” Dat vindt Lies belangrijk. Je kan zelf je steentje bijdragen. Dat is waarom ik in de politiek zit. Dat is waarom ik me zo hard kan smijten.

Studenten
Maar niet alleen burgers, ook gebruikers van de stad moeten betrokken worden bij het beleid, vindt de politica. Gebruikers zoals studenten of werkende mensen. Leuven is een universiteitsstad. Studenten bepalen het straatbeeld. Studenten bepalen mee de identiteit van de stad. Maar dat heeft ook een keerzijde. “Ook hier is dringend een duidelijke globale visie over nodig”, zegt Lies Corneillie. “Leuven is sterk gegroeid. Het centrum is te klein. We moeten kijken naar de rand van de stad en haar de deelgemeenten. Als we studentenresidenties ontwerpen, zoals in andere grote steden, halen we wat druk van de huurmarkt. Buurtbewoners vrezen vaak voor overlast maar, zoals Tobback zegt, residenties als Camilo Torres herbergt ook een 500-tal studenten. Daar is het bewijs dat samenleven probleemloos lukt. Maar versta mij niet verkeerd. We moeten geen studentendorp of -getto in de stad creeëren. Het is net leuk dat alles en iedereen door elkaar loopt in Leuven.” Maar ook het oude kotmadamidee rakelt Lies Corneillie weer op. In vele huizen staan slaapkamers leeg. “Dat is zonde”, zegt ze. “Zeker nu de vraag zo groot is.”

Wonen in Leuven
Aanvullend heeft Leuven ook nood aan een heel actief woonbeleid, droomt de politica. Ze wil dat huren toegankelijker en democratischer wordt. Als huisbazen huurprijzen zouden afficheren en energiefacturen bekendmaakten, hebben toekomstige huurders een beter zicht op het totale kostenplaatje. Ook stelt Lies Corneillie, samen met haar partij, voor om renovatiepremies toe te kennen. Aan die premie zijn voorwaarden verbonden. De huurprijs zou voor een bepaalde periode niet mogen opslaan.

Stapje voor stapje
Vele plannen heeft Lies Corneillie. Veel dromen. En die wil ze stapje voor stapje aanpakken. Maar het belangrijkste blijft dat ze binnen een globaal rechtvaardig klimaatneutraal beleid passen. Dat het geen losse plannen projecten blijven zonder duidelijk kader. Daar ijvert Lies voor, samen met haar collega-gemeenteraadsleden. Vanuit de oppositie.

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s