Review: filmfestival Delicatessen 2013 in Cinema ZED

Cinema ZED biedt deze week een compilatie aan van 6 Vlaamse kortfilms. Verschillende winnaars van het Internationaal kortfilmfestival Leuven komen aan bod: een uitgelezen kans dus voor wie nog niet de gelegenheid had om deze te zien. LeuvenXL ging kijken en zag dat het goed was.

filmfestival

Met de – helaas niet verzilverde- Oscarnominatie voor ‘Dood van een schaduw’ van Tom Van Avermaet zijn kortfilms in Vlaanderen helemaal hot. Dat de formidabele  Matthias Schoenarts de hoofdrol vertolkte zal ook wel meespelen maar het blijft een feit dat de Vlaamse kortfilm opnieuw hoogdagen beleeft. Het regent selecties, prijzen en nominaties voor nieuwe getalenteerde filmmakers. De films die Cinema ZED op het programma zette hebben dan ook al heel wat prijzen en nominaties in de wacht gesleept.

Emotionele achtbaan

Door de snelle opeenvolging van verschillende films wordt je als kijker heen en weer geslingerd tussen verschillende emoties. In Rotkop kregen we een Antwerps marginaaltje te zien die pestkoppen moet omkopen om naar zijn verjaardagsfeestje te komen. Dit enkel om zijn doodzieke moeder niet teleur te stellen- ze wou zo graag een feestje organiseren voor zijn zestiende verjaardag. Kan het zieliger? Ja hoor, bij  Baghdad Messi is het pas echt vechten tegen de tranen. Hamoudi is verzot op voetbal maar hij heeft maar één been. De Karen Daemens onder ons houden het nú al niet meer droog! Na het zien van Kus me zachtjes zaten we dan weer net zoals de hele zaal te schateren bij het opmerkelijke happy end. Onze persoonlijke favoriet van de avond. Verder was het ook nog genieten van het surrealistische The Importance of Sweet & Salt waarin een man letterlijk zijn verstand verliest door zijn gestoorde vrouw. Iets minder vonden we Mont Blanc van Gilles Coulier, een zeer fragmentarische kortfilm waarin zo weinig verteld werd dat de kijker wel erg veel details zelf moest invullen. Visueel wel heel sterk maar inhoudelijk mocht het ietsje meer zijn.

Als afsluiter werd  de film waar we het meest naar uitkeken gepresenteerd: Dood van een schaduw. We hadden er véél van verwacht en deze verwachtingen werden ook grotendeels ingelost. Matthias Schoenaerts speelt Nathan Rijckx, een gesneuvelde soldaat uit de eerste wereldoorlog. In het vagevuur krijgt hij de kans om zijn leven terug te winnen door 10.000 doodsschaduwen te leveren aan een lugubere verzamelaar ( een schitterende Peter van den Eede). De prachtige filmografie van deze duistere film deed sterk denken aan de romans van Carlos Ruiz Zafon.  Tom Van Avermaet weet de dromerige gothic-novel sfeer vanaf de eerste seconde perfect te vatten. Van het donkere Morpheus brilletje tot de mooie ouderwetse instrumenten die Nathan hanteert: alle details kloppen.

Toch blijf je als kijker na afloop een beetje op je honger zitten. Naar mijn gevoel was met dit sterke thema en dito cast méér mogelijk geweest – een volledige langspeelfilm zelfs misschien? Ik had graag méér te weten gekomen over de personages en hun drijfveren. Waarom verdoemt Nathan Rijckx zichzelf tot een slavenbestaan in het vagevuur voor een meisje dat hij slechts  vluchtig ontmoet heeft? Ondanks deze bedenking blijft Dood van een schaduw een echt pareltje dat zeker het bekijken meer dan waard is.

Bekijk hier de trailer:


Kortom, de kortfilmcompilatie die Cinema ZED aanbiedt is meer dan de moeite waard en dat is niet louter te danken aan het gehypete Dood van een Schaduw.

 (EM)

Waar

Cinema ZED , Naamsestraat 102c

Wanneer

Woensdag 27 Februari – 22u30
Vrijdag 1 Maart – 20u00
Zondag 3 Maart – 20u00

Laat een antwoord achter...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s